Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Область очищується від складів отрутохімікатів

11 листопада 2009 - 16:44

Голова обласної державної адміністрації Олександр Старух разом із заступниками голови ОДА Геннадієм Фуксом та Олександром Сіном побували у Василівському районі із робочою поїздкою.

Однією з цілей візиту очільника регіону стало ознайомлення із перебігом робіт щодо очищення території колишньої хімбази «Василівський Агрос» під с.Мала Білозерка, від непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. На цьому складі, що був найбільшим в області, донедавна зберігалося 360 тонн отрутохімікатів.

І хоча проблема ця має багаторічну історію, системно до її розв'язання обласна влада підійшла лише минулого року. Тоді з обласного бюджету був вперше виділений один мільйон гривень на утилізацію ХЗЗР. За ці кошти з території бази були вивезені та знешкоджені 56 тонн хімічних речовин.

Цього року роботи продовжуються, з обласного екологічного фонду на ці цілі виділені 2,5 млн. грн. Наразі завершується перезатарення та вивезення ще 126,3 тонн ХЗЗР. Утилізацію цих отрутохімікатів, як і торік, здійснюватиме підприємство «Елга» у м.Шостка Сумської області.

- Проблема ліквідації складів непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин є системною як по області, так і по всій країні, - зазначив Олександр Старух. – Втім для вирішення її потрібно не так вже й багато грошей – в межах області йдеться про 20 – 22 мільйони гривень.

На думку голови обласної виконавчої влади, якщо наступного року модель формування місцевих бюджетів не зміниться, наш регіон цілком здатний повністю «закрити» тему ХЗЗР коштами обласного екофонду. За нинішніми прогнозами фахівців він складатиме близько 36 млн. грн.

- Головною передумовою розв'язання таких питань є спільна позиція влади та всіх громад області, - наголосив посадовець.

На сьогодні у 19 районах області зберігається 1155 тонн непридатних до використання ХЗЗР. Найбільші обсяги отруйних речовин зберігаються у Василівському, Михайлівському, Оріхівському, Токмацькому, Розівському районах. Загалом по області залишаються 107 складів непридатних до використання ХЗЗР.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів