Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область активно впроваджує нову суспільну норму - безбар’єрність

30 березня 2021 - 15:40

Заходи з реалізації проєкту Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору обговорили учасники засідання колегії облдержадміністрації, яке провів очільник області Олександр Старух.

Стратегія  розробляється за ініціативи першої леді Олени Зеленської  та складатиметься з шести напрямів: соціального, освітнього, економічного, громадянського, фізичного та цифрового.

У вступному слові голова облдержадміністрації зазначив, що за сучасних умов безбар’єрність поступово стає новою суспільною нормою та загальним показником цивілізованості суспільства, врахування інтересів різних груп людей при формуванні та реалізації державної політики.

Як доповів начальник Управління містобудування та архітектури Олександр Билим, з 1 квітня 2019 року в Україні почали діяти нові будівельні норми «Інклюзивність будівель і споруд». Облдержадміністрацією постійно здійснюються заходи щодо забезпечення безбар’єрного доступу маломобільних груп населення до будівель і приміщень закладів або установ та житлових будинків. На цей час облаштовано пандусами 44% будівель та приміщень та 44% мають безперешкодний доступ.

Про заходи  з освітньої  безбар’єрності в області розповів в.о. директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Віктор Захарчук.

Із  521 закладу середньої освіти 376 облаштовано пандусами, 6 – підіймальними платформами на вході. Крім того, 101 школа має контрастні обмежувальні смуги на сходах.  Спеціальні туалетні кімнати  облаштовано в 47 закладах середньої освіти, а у  12 школах є універсальні сходові гусеничні підйомники.

Із загальної кількості закладів загальної середньої освіти 123 заклади області ще не забезпечені пристосуваннями на вході для підйому осіб з інвалідністю. Найбільше - у Запоріжжі, Бердянську та Розівці.

Начальник управління  Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Максим Кучеренко у своєму виступі розповів про сприяння економічній безбар’єрності. Реалізація умов економічної безбар’єрності планується за трьома напрямами: перше – створення можливостей для людей з інвалідністю або з особливими потребами зайнятись підприємницькою діяльністю; друге – створення умов для працевлаштування таких людей; третє – створення для них належних умов при прийомі на роботу та під час самої роботи.

 На сьогодні в області вже розпочато реалізацію низки проєктів для досягнення зазначеної мети. Зокрема, всі ЦНАПи в області доступні для людей з інвалідністю. ЦНАПами вже надано понад 2 тисячі консультацій цим категоріям громадян. Також очікуємо активної співпраці у впровадженні ініціатив  безбар’єрності від органів місцевого самоврядування та залучення до реалізації проєктів іноземних партнерів, - наголосив Максим Кучеренко.

Підсумовуючи вищесказане, голова облдержадміністрації закликав громадськість, представників місцевої виконавчої влади та об’єднаних громад активно долучитись до детального вивчення запропонованого проєкту Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору та внести доречні пропозиції щодо його удосконалення.

 - Проєкт сформовано, триває його громадське обговорення, ще є час подати свої пропозиції, врахувати важливі деталі. Тому що після прийняття на загальнонаціональному рівні Національна стратегія прийде нам уже у якості директиви і ми будемо приймати відповідну регіональну програму з її впровадження в життя, - відзначив Олександр Старух. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби