Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Вітаємо переможців фестивалю-конкурсу «Січеславна-2021»!

31 березня 2021 - 15:56

29 березня у Дніпровському академічному театрі драми і комедії відбулося нагородження переможців ХХІХ фестивалю-конкурсу на здобуття вищої театральної нагороди Придніпров’я «Січеславна-2021».

Фестиваль-конкурс проходив з 20 по 29 березня за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації. Організатором фестивалю-конкурсу традиційно виступає  Дніпропетровське міжобласне відділення Національної спілки театральних діячів України.

«Січеславна» – це традиційний фестиваль, якому вже 29 років. Його головна особливість в тому, що театри грають у себе вдома, на своїх звичних сценах, а члени журі приїжджають до них, щоб оцінити гру акторів, режисуру, хореографію і сценографію.

Запорізький академічний обласний театр молоді показав на фестивалі-конкурсі містичну історію за п'єсою І. Карпенко-Карого «Сто тисяч». Муніципальний театр-лабораторія «Vie» - «Девятисотий не зходить на берег» за п'єсою  А. Барікко. Запорізький академічний обласний театр ляльок презентував «Веселий урок» О. Шило.

Цього року під час фестивалю-конкурсу презентовано 17 вистав у Дніпрі, Павлограді, Кривому Розі, Кам'янському та Запоріжжі. Під час урочистої церемонії у Дніпрі було оголошено переможців, серед яких, як завжди, є і запорізькі митці.

Диплом переможця вищої театральної нагороди Придніпров'я «Січеславна-2021» «Краща чоловіча роль ІІ плану» виборов актор Запорізького академічного обласного театру юного глядача Петро Желев - за роль Савки у виставі «Сто тисяч» І.Карпенко-Карого, режисер Г. Широченко.

Диплом переможця вищої театральної нагороди Придніпров'я «Надія Січеславни-2021» «Краща чоловіча роль» отримав актор Запорізького академічного обласного театру юного глядача Назар Баранніков -  за роль Клима у виставі «Сто тисяч» І. Карпенко-Карого,  режисер Г. Широченко.

Диплом переможця вищої театральної нагороди Придніпров'я «Надія Січеславни-2021» «Краща жіноча роль» виборола актриса Запорізького академічного обласного театру ляльок Анастасія Кабаненко  за роль у виставі «Веселий урок», режисер О.Лубенець.

Премію «Репутація та повага» отримала заступник директора з організації глядача Запорізького академічного обласного театру юного глядача Юлія Стоєва.

Спецпризом імені заслуженого працівника культури Олега Гришкіна «Кращий директор» відзначений директор-художній керівник муніципального театру танцю Лариса Неверова.

Грамоту Національної спілки театральних діячів України отримав заслужений артист України Олександр Фортус.

Дипломи за популяризацію театрального мистецтва отримали запорізькі журналісти Олег Валик та Віталіна Московцева, які багато років пишуть про театри, вистави та творчих діячів.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владислав Мороко зазначив:

- Фестиваль-конкурс засновано у 1992 році правлінням Дніпропетровського міжобласного відділення Національної спілки театральних діячів України, управліннями культури і туризму Дніпропетровської і Запорізької облдержадміністрацій, а також міськрад Дніпропетровська, Запоріжжя, Дніпродзержинська, Кривого Рогу, Павлограда. Фестиваль «Січеславна» є справжнім центром творчого театрального життя Придніпров'я. Це один з найбільш престижних конкурсів, нагороди якого - вищі відзнаки театрального мистецтва регіону. Кожного року у фестивалі беруть участь сотні провідних театральних діячів і молодих артистів Дніпропетровської та Запорізької областей. Завжди на цьому фестивалі-конкурсі творчі колективи демонструють високий художній рівень постановок. Запоріжці щороку виборюють нагороди в номінаціях фестивалю-конкурсу «Січеславна»,  і цього року ми також щиро вітаємо з перемогою наших митців!

Гран-прі «Січеславни-2021» отримали: «Кращий спектакль для дорослих» -  «Пейзаж», театр "Академія руху", Кривий Ріг; «Кращий спектакль для дітей» - «Ослик, який мріяв стати зіркою», Дніпровський міський театр ляльок.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області