Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Декларації прав дитини – 50 років

17 листопада 2009 - 09:12

20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини. Україна, як і вся світова спільнота, відзначає 20 листопада День спільних дій в інтересах дітей.

Мета його проведення – об'єднання зусиль усіх громадських, державних та суспільних інституцій, засобів масової інформації, батьків, громадян України на вирішення найбільш нагальних проблем дітей, обговорення їх становища та забезпечення дотримання державою їх прав.

Напередодні свята службою у справах дітей облдержадміністрації традиційно проводиться низка заходів. Так, у поточному році проведено конкурс малюнків «Конвенція ООН про права дитини – мої права та обов'язки», у якому взяли участь 67 вихованців притулків для дітей. Нагородження переможців відбудеться під час проведення обласного заходу.

Через карантин обласні масові заходи для дітей перенесено на грудень поточного року, але 20 листопада в усіх 6 притулках області відбудуться святкові заходи з нагоди цієї події.

 

Управління у справах преси та інформації


Довідкові матеріали:

Основні етапи розвитку прав дітей

1923 р. Міжнародна спілка захисту дітей розробляє та затверджує Декларацію прав дитини – найбільш відому під назвою Женевської декларації – заява, що складалась з п'яти основних принципів захисту дітей та їх добробуту.

1924 р. П'ята Асамблея Ліги Націй в Женеві приймає Женевську Декларацію і закликає своїх членів керуватися її принципами.

1948 р. Новостворена Організація Обєднаних Націй приймає більш розширений текст Декларації.

1959 р. ООН на своїй Генеральній Асамблеї 20 листопада поширює текст Декларації прав дитини до 10 положень.

1978 р. Уряд Польщі надає до обговорення перший проект тексту Конвенції ООН про права дитини.

1979 р. Міжнародний рік дитини. Комісія ООН з прав людини розглядає запропонований Польщею проект та створює спеціальну робочу групу для її аналізу і розробки остаточного проекту Конвенції.

1983 р. Неурядові громадські організації долучаються до підготовки проекту Конвенції ООН про права дитини та створюють робочу групу.

1989 р. 20 листопада Генеральна Асамблея ООН приймає Конвенцію ООН про права дитини.

1991 р. Конвенція ООН про права дитини ратифікована в Україні.

Захист прав та законних інтересів дітей Запорізької області

Право на отримання дітьми освіти забезпечують 615 шкіл всіх типів, в яких навчається 161856 учнів; 30 шкіл – інтернатів, в них 6367 учнів; 41 професійно – навчальний заклад, в яких навчаються 17564 учня. В області 527 дошкільних закладів, в них 49663 дитини.

Зайнятість та творчий розвиток дітей у позаурочний час забезпечують: - 59 позашкільних закладів ( будинки дитячої та юнацької творчості, центри юних натуралістів, юних техніків, юних туристів), в гуртках, секціях, клубах яких займається 44831 дитина;

- 64 дитячо – юнацькі спортивні школи, в яких культивується 24 олімпійських видів спорту та 12 неолімпійських. Всіма видами спорту займається 22562 дитини;

- при будинках та палацах культури працює 1506 творчих дитячих об'єднань, в них 19200 дітей; 49 музичних шкіл, 10 художніх шкіл, 8 дитячих шкіл мистецтв, в яких 12500 дітей.

Питаннями соціально – правового захисту дітей, у першу чергу, дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, опікуються 177 працівників з 33 служб у справах дітей облдержадміністрації, міськвиконкомів міст обласного значення, райдержадміністрацій, районних адміністрацій Запорізької міської ради, 278 працівників з 6 притулків для дітей області, Мелітопольського соціального гуртожитку для дітей – сиріт та дітей. позбавлених батьківського піклування.

Наразі в області проживає 4833 дитини – сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, у тому числі: 1015 дітей – сиріт та 3818 дітей, позбавлених батьківського піклування. Мають юридичні підстави для усиновлення 1929 дітей. Державну соціальну допомогу через органи праці та соціального захисту населення отримують 4749 дітей.

Найпоширенішою формою влаштування є опіка та піклування. З загальної кількості дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування під опіку та піклування громадян передано 2698 дитини.

У 2009 році сиротіло 718 дітей, з них влаштовано до сімейних форм виховання 364 дитини, або понад 50 %, решта – до державних закладів .

Протягом 10 місяців 2009 року усиновлено 200 дітей, у тому числі громадянами України 90 дітей, іноземними громадянами – 110 дітей.

Службами у справах дітей проводиться цілеспрямована робота щодо розвитку мережі дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

Наразі в області функціонує 124 прийомні сім ' ї, в яких 220 дітей. Всього протягом року створено 31 прийомну сім'ю, куди влаштовано 66 дітей.

Всього в області 9 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 61 дитина - сирота, дитина позбавлена батьківського піклування.

Соціальний захист та необхідну медичну допомогу в 3 дитячих будинках – інтернатах системи соціального захисту населення отримують 202 дитини з інвалідністю.

900 дітей віком від 3-х до 18 років, які опинилися у складних життєвих обставинах, отримали в цьому році соціально – психологічну допомогу в 6 притулків для дітей області.

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону