Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Рівень газифікації регіону має стійку тенденцію до зростання

17 листопада 2009 - 14:22

На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Олександр Старух під час щотижневого брифінгу для журналістів, який очільник області провів разом зі своїм заступником Геннадієм Фуксом.

Як зазначив керівник регіону, протягом останніх кількох років проблема газифікації населених пунктів області вирішується системно і послідовно. Кошти на її проведення виділяються як з державного, так і з місцевих бюджетів.

- Ми більше звикли говорити про ті проблеми, які існують в області, про питання розвитку територій, які не вдається вирішити, або ж вирішення яких йде, на жаль, повільними темпами, - звернувся Олександр Старух до представників регіональних ЗМІ. - Але аналіз стану газифікації області свідчить, що і державній, і місцевій владі все ж таки чималого вдалося досягти.

У 1991 році, коли власне й розпочалася газифікація області, рівень її складав лише 2,7%. Сьогодні ж цей показник вже сягнув 32%. До кінця року ще 33 населених пункти мають отримати блакитне паливо, що виведе регіон на рівень газифікації у 35%.

Голова обласної виконавчої влади також відзначив, що протягом останніх п'яти років обсяги коштів державного та обласного бюджетів, що спрямовувалися на газифікацію населених пунктів області, постійно збільшувалися. Приміром, у 2004 році на ці цілі було спрямовано 11 млн. 341 тис. грн., а у 2006 вже вдвічі більше – 24 млн. 9037 тис. грн. У 2007 році ця цифра склала 39,5 млн. грн.

Цього ж року, за словами Олександра Старуха, область зробила заявку на 107 млн. грн., і навіть якщо лише третина від цього обсягу буде виділена, це дасть регіону можливість освоїти ще 50 млн. грн. для забезпечення територій газом.

Наразі найвищий рівень газифікації мають п'ять районів – Кам'янсько-Дніпровський, Запорізький, Михайлівський, Бердянський та Вільнянський. Ще у дев'яти рівень газифікації складає від 10 до 50%.

Без газу залишаються Великобілозерський, Куйбишевський, Приазовський, Розівський та Чернігівський райони. Але це не значить, що обласна влада про них забула. Наразі розробляється програма модернізації електричних мереж з метою переведення цих територій на електропостачання.

Характеризуючи ситуацію, що склалася у регіональному АПК, Олександр Старух відзначив, що попри непогані результати роботи аграріїв, у галузі залишається чимало проблемних питань, зокрема, щодо фінансування державних програм підтримки та розвитку сільського господарства. Наразі з 21 програми у повному обсязі профінансовані лише 15. Взагалі без фінансування залишилися кілька програм у галузі тваринництва, яке і без того знаходиться у скрутному становищі. Загалом з передбачених на фінансування державних програм підтримки сільськогосподарського виробництва 40 млн. 298,9 тис. грн. наразі надійшло лише 34 млн. 20,54 тис. грн, або близько 84%. З весни невирішеним залишається й питання компенсації збитків, завданих аграріям заморозками.

- Спочатку обіцяли компенсувати 20 млн. грн., потім цю цифру постійно скорочували, поки вона не перетворилася на 4 мільйони, але й цієї суми запорізькі аграрії досі не отримали, - підсумував очільник регіону.

Під час брифінгу Олександр Старух також повідомив журналістам, що Президент України підписав Закон про внесення змін до бюджету поточного року, яким передбачається виділення додаткових 500 млн. грн. на будівництво мостових переходів через Дніпро.

Заступник глави обласної виконавчої влади Геннадій Фукс поінформував учасників брифінгу про перебіг опалювального сезону. За його словами, поки що ситуація стабільна, без неприємних «сюрпризів». Але проблемним моментом залишаються розрахунки за спожиті енергоносії. Борг цього місяця збільшився на 30 млн. грн. Левова частка цієї суми припадає на м. Запоріжжя. Не вирішене й питання кредитування підприємств теплоенергетики для розрахунків за газ, спожитий минулого опалювального сезону.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 809-го дня війни

Третій рік під вогнем: Іван Федоров про життя мешканці прифронтових населених пунктів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 542 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 808-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 807-го дня війни

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України

Формула миру – це про подолання криз у світі, інструменти їх вирішення. Це шанс на справедливість для світу, – Андрій Єрмак