Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

О.Шлапак: "Виділення коштів на будівництво мостів – сфера відповідальності Уряду"

17 листопада 2009 - 16:29

На цьому наголосив перший заступник Глави Секретаріату Президента України Олександр Шлапак під час зустрічі з журналістами регіональних засобів масової інформації, перебуваючи у Запоріжжі. У заході взяв участь голова обласної державної адміністрації Олександр Старух.

Основною темою розмови була кризова ситуація в економіці країни, яка, за словами посадовця, породжує кризу фіскальну. Цю тенденцію ілюструє стан виконання державного бюджету. За 10 місяців 2009 року до загального фонду держбюджету мобілізовано доходів 120907,4 млн. грн.., що становить 99,5% до уточненого плану. Недовиконання навіть уряд у жовтні був змушений визнати, який до останньої миті заперечував наявність дефіциту державного кошторису. На думку О.Шлапака, за два місяці, які залишилися до кінця року, мобілізувати визначену законом суму нереально. Про це свідчать і середньомісячні показники надходжень, і той факт, що понад 11 млрд. грн. податків зібрано наперед. Таким чином можна прогнозувати річний дефіцит загального фонду бюджету на рівні 40 млрд. грн..

Це відповідно викликає питання щодо виплати зарплати бюджетним працівникам, виконання соціальних гарантій, утримання армії тощо.

- Цей рік ми ще якось дотягнемо. Але нема відповіді на ті виклики, які очікують нас наступного року при тому абсурдному, спланованому на нереальних макропоказниках проекті держбюджету, який представив уряд, - зазначив О.Шлапак.

До таких викликів він відніс комплекс проблем у податковій системі, невизначеність умов постачання газу загалом і сплатоспроможного стану НАК "Нафтогаз України" зокрема, стагнація банківського сектору тощо.

О.Шлапак також пояснив позицію, якою керувався Президент України Віктор Ющенко при підписанні закону щодо підвищення соціальних стандартів. Ключовим є те, що Конституція зобов'язує забезпечити розмір пенсій, інших видів соціальних виплат та допомоги на рівні, не нижчому від прожиткового мінімуму. Що стосується невдоволення підприємців і промисловців, викликане необхідністю підвищення ставки першого тарифного розряду, воно не має підстав. Адже згідно Генеральної угоди, яку підписували і уряд, і роботодавці, на період до запровадження розміру мінімальної зарплати на рівні прожиткового мінімуму мінімальна тарифна ставка для робітника 1 розряду у виробничій сфері встановлюється у розмірі 120% мінімальної заробітної плати., що становить 780 грн. проти 744 грн., передбачених у законі.

Відповідаючи на запитання журналістів, наскільки реалістичним є виконання закону щодо фінансування будівництва мостів у Запоріжжі, який днями підписав Президент України, О.Шлапак зазначив, що це консолідоване рішення парламенту, Уряду і Глави держави. Але виділення коштів належить до компетенції Кабінету Міністрів і є його сферою відповідальності.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 809-го дня війни

Третій рік під вогнем: Іван Федоров про життя мешканці прифронтових населених пунктів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 542 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 808-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 807-го дня війни

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України

Формула миру – це про подолання криз у світі, інструменти їх вирішення. Це шанс на справедливість для світу, – Андрій Єрмак