Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Соціальна згуртованість - це здатність творити разом та розвивати свій регіон

9 квітня 2021 - 14:30

Сьогодні у рамках Національної платформи “Діалог про мир та безпечну реінтеграцію” відбувся круглий стіл «Соціальна згуртованість та єдність країни у Стратегії регіонального розвитку Запорізької області-2027: наступні кроки».

У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Руслан Шиханов, голова Запорізької обласної ради Олена Жук, науковці, експерти, представники органів місцевого самоврядування області, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, співзасновники Національної платформи “Діалог про мир та безпечну реінтеграцію”.

  • Радий вітати всіх на нашому сьогоднішньому заході. Гарно, що ми продовжуємо системно працювати. Це вже друга зустріч з цієї тематики. Минулого разу ми обговорили питання соціальної згуртованості з боку того, як це бачить державна влада. Сьогодні більше уваги приділяємо зворотній стороні питання - що бачать громади в цьому напрямку. Поєднання цих двох зустрічних рухів дозволить нам вибудувати конкретні пріоритети нашої спільної діяльності. Тому бажаю усім нам плідної співпраці. Це не остання наша зустріч і результатом роботи мають стати конкретні точки зростання наших громад та області в цілому, - зазначив заступник голови облдержадміністрації Руслан Шиханов.

Головною метою сьогоднішнього круглого столу стало напрацювання пропозицій, конкретних кроків задля того, щоб регіональна стратегія розвитку мала практичний характер та містила аспект соціальної згуртованості й єдності.  

  • Саме в такі часи, коли весь світ бореться з пандемією, ми розуміємо, наскільки важливо мати єдність та чітку “дорожню” карту розвитку. Ми сподіваємося, що стратегія регіонального розвитку стане справжнім путівником для наших громад. Більшість з них вже мають власні стратегії, але не всі. Впевнена, що сьогоднішня зустріч допоможе всім територіям напрацювати ці важливі документи, - прокоментувала голова Запорізької обласної ради Олена Жук.

Учасники круглого столу обговорили напрями доопрацювання Стратегії регіонального розвитку Запорізької області у контексті реалізації пункту “згуртована країна”, пріоритети соціальної згуртованості та єдності в Стратегії регіонального розвитку Запорізької області до 2027 року.

Один із співзасновників Національної платформи “Діалог про мир та безпечну реінтеграцію” Олег Саакян зазначив, що необхідність змін до стратегії обумовлена значними змінами - проведенням реформи децентралізації, яка змінює контури областей всередині, тому відповідно потребує змін і сприйняття регіоном потреби згуртованості.

  • Громади різні за своєю спроможністю та потенціалом, а тому питання згуртованості в громадах є також одним із наріжних. Що таке згуртованість? Це здатність спільно творити, спільно розвиватися. Відповідно тут є національний, регіональний та локальний рівні. Запоріжжя виступило одним із лідерів у цьому процесі. Наразі є ініціатива і від обласної ради, і від облдержадміністрації. Це вже неабиякий приклад в Україні, коли згуртованості є навіть між органами влади, - вважає Олег Саакян.

Окремо учасники заходу розглянули питання соціальної згуртованості громад та міжмуніципального співробітництва, можливості співпраці органів влади і організацій громадянського суспільства у побудові соціальної згуртованості громад.

Наприкінці заходу учасники круглого столу обговорили можливості створення робочої групи з напрацювання змін до Стратегії регіонального розвитку Запорізької області. За загальною думкою до неї мають приєднатися представники обласної влади та громад області, спеціалісти профільних Департаментів ОДА,  науковці, експерти та громадські діячі. 

  • Ця робоча група має стати тим комунікаційним майданчиком, де кожен буде реально та ефективно працювати. Також в робочому порядку всі профільні структурні підрозділи облдержадміністрації приєднаються до робочої групи за своїми напрямками. Крім того я гадаю, вона має залишатися відкритою, щоб кожен охочий міг до неї долучитися, - наголосив Руслан Шиханов.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку