Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підприємства державної форми власності: плюси і мінуси в роботі

23 листопада 2009 - 16:45

Нараду за підсумками дев'яти місяців роботи державних підприємств регіону провів перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Бережний за участю заступника голови обласної ради Леоніда Анісімова.

З початку цього року у порівнянні з аналогічним періодом 2008 у промисловому комплексі державного сектору економіки збільшили обсяги виробництва ДП «ЗМКБ «Прогрес», КП «НВК «Іскра», ДП «Діпропром».

За цей період чисельність працюючих збільшилась на ДП «ЗМКБ «Прогрес» на 44 особи , КП НВК «Іскра» - на 80 . Навпаки, скоротилась чисельність трудового колективу на ДП «Радіоприлад» та ВАТ «Запорізький електровозоремонтний завод» . Перший має ще й чималі борги із заробітної плати та внесків до пенсійного фонду. До боржників також належать ДП „Кремнійполімер”, Бердянський державний завод скловолокна, ВАТ „Вуглецевий композит».

Як відзначали учасники наради - представники цих підприємств, названі проблеми стали результатом незабезпечення казенних підприємств державним замовленням, відсутності на законодавчому рівні захисту вітчизняного товаровиробника, несвоєчасного відшкодування податку на додану вартість підприємствам-експортерам, відміни вексельних розрахунків, що призводить до дефіциту обігових коштів.

Державні підприємства галузі транспорту та зв'язку (ДП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя», ДП «Бердянський морський торговельний порт», ДП «Запорізький облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», Запорізька дирекція УДППЗ «Укрпошта») на відміну від промисловців за 9 місяців поточного року спрацювали з плюсовим фінансовим результатом.

Занепокоєння органів влади викликає лише ДП «Аеропорт Бердянськ», яке вже тривалий час не здійснює прямої авіаційної діяльності, тому не може самостійно підтримувати сертифікаційну придатність. Його цілісний майновий комплекс передано у власність територіальної громади Бердянська і створено КП «Аеропорт Бердянськ». На сьогоднішній день ухвалою суду порушено провадження у справі про банкрутство ДП «Аеропорт Бердянськ» за ініціативою управління ПФУ в м. Бердянську. Таким чином передача майна державного підприємства у комунальну власність ставить під загрозу задоволення вимог кредиторів державного підприємства – а це пенсійний фонд, податкова, працівники підприємства - та суперечить законодавству про банкрутство.

- Обласна виконавча влада вимагає від Бердянської міської ради негайного вирішення питання погашення боргів ДП «Аеропорт Бердянськ», - наголосив О. Бережний.

Перший заступник очільника області також дав доручення головному управлінню промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації підготувати листа до міністерства транспорту та зв'язку України щодо передбачення у державному бюджеті на 2010 рік коштів на проведення реконструкції аеродрому ДП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя», а також звернутись до міністерства палива та енергетики України щодо вирішення конфліктних питань в НДІ «Укрдіпрогазоочистка». Рішення київських посадовців щодо ліквідації цього підприємства облдержадміністрація зрозуміти не може, адже останнім часом воно має достатній портфель замовлень, збільшило обсяг виконання робіт і чисельність працюючих.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни