Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Ювілейний конкурс «Акорди Хортиці» відбувся дистанційно

9 квітня 2021 - 17:00

ХХ Міжнародний конкурс-фестиваль дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці» цього року пройшов дистанційно 27 березня — 5 квітня 2021 року. Фестиваль «Акорди Хортиці» - один з найвідоміших в Україні музичних проектів для молоді, який вже два десятиріччя поспіль збирає до Запоріжжя юні таланти з різних країн світу. На сьогодні це потужний форум юних виконавців, який користується великим авторитетом в професійних мистецьких колах. Організатори конкурсу-фестивалю:  Департамент культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації;  департамент культури і туризму Запорізької міської ради; КЗ «Запорізька обласна філармонія» Запорізької обласної ради;  Запорізький обласний благодійний фонд «АКОРД».

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко зазначив, що  «Акорди Хортиці» дають юним музикантам упевнений старт до успіхів у професії. Конкурс-фестиваль  і надалі збиратиме обдарованих дітей з усього світу на Запорізькій землі.

Директор конкурсу-фестивалю Віра Мартиненко повідомила, що, незважаючи на дистанційний формат проведення, ХХ конкурс «Акорди Хортиці» зібрав понад 800 юних виконавців із 12 країн Європи:

- Ми дуже раді, що географія фестивалю розширюється. Вперше серед учасників юні таланти з Бельгії, Данії, Ісландії, Норвегії. Вже традиційно до участі в конкурсі надсилають заявки учасники з Великої Британії, Литви, Польщі, Сербії, Італії. В цьому році вперш за останні 7 років до нас надіслали заявки учасники з АР Крим. Звісно, як і завжди є учасники з усіх куточків України. Так, фестиваль проходить у непростий для світу час. Музиканти, як і всі творчі люди особливо це відчувають. Але ніякі негаразди не можуть скасувати її величність Музику, скасувати симфонічні концерти, оперні та балетні вистави. Життя  триває і,  як і двадцять років тому, юні музиканти знову дарують нам свою творчість.

Виступи конкурсантів оцінювало високопрофесійне журі, до складу якого увійшли відомі викладачі, оперні та симфонічні диригенти, співаки, музикознавці, концертуючи піаністи, скрипалі, виконавці на духових, ударних і народних інструментах - всього 29 видатних музикантів.

Всі члени журі  завжди дуже уважно ставляться до юних музикантів. Кожен виступ оцінений максимально уважно та доброзичливо. 

Члени журі зазначили кілька важливих моментів: кількість учасників  значно вище за всі попередні роки;  рівень учасників конкурсу є достатньо високим; географія учасників дуже розширилась; виріс відсоток учнів спеціалізованих музичних шкіл-інтернатів. Незважаючи на пандемію і дистанційний формат прослуховувань, ХХ «Акорди Хортиці» були відзначені дуже високим рівнем майстерності конкурсантів.

Журі одностайно прийняли рішення: нагородити почесним званням «Володар гран прі» кращих учасників у кожній з номінацій, і, навіть, у кожній віковій групі за умовою отримання конкурсантом найвищого балу. Всі результати фестивалю конкурсу – на офіційному сайті http://www.chordsofkhortytsia.com/, там же розміщено й посилання на виступи.

Володарі «Гран Прі» та лауреати І ступеню мають можливість пройти ще один відбірковий тур для виступу в якості соліста з академічним симфонічним оркестром Запорізької обласної філармонії під керівництвом народного артиста України В’ячеслава Реді на урочистому Концерті переможців ХХ Міжнародного конкурсу-фестивалю «Акорди Хортиці», який обов'язково відбудеться в концертному залі імені М. Глінки. Для цього необхідно надати окрему заявку (за зразком Положення, з приміткою «Соліст з оркестром») з посиланням на You Tube до 20 квітня 2021 року до Оргкомітету фестивалю.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області