Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі заклади профтехосвіти модернізують відповідно до сучасних вимог ринку

14 квітня 2021 - 16:45

Сьогодні під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Руслана Шиханова  відбулося (в режимі онлайн) засідання регіональної ради професійної (професійно-технічної) освіти при Запорізькій ОДА.

У заході взяла участь генеральний директор Директорату професіної освіти МОН України Ірина Шумік. Також до засідання Ради приєдналися фахівці Департаменту освіти і науки ОДА, керівники закладів освіти та експерти, які забезпечують формування регіональної політики у сфері професійної освіти. 

На початку засідання заступник голови облдержадміністрації Руслан Шиханов зазначив, що в Україні продовжується реформування професійно-технічної освіти. Ця реформа є однією з основоположних частин майбутнього зростання економіки в Україні, що, в свою чергу, означає ріст ВВП та покращення якості життя населення. 

  • Вперше за останні роки система професійно-технічної освіти отримала увагу і підтримку з боку Президента України. 31 березня 2021 року підписано Указ «Про пріоритетні заходи щодо розвитку професійної (професійно-технічної) освіти».   Указ суттєво прискорить модернізацію даної галузі на національному та регіональному рівнях. Він дає старт до підвищення заробітних плат викладачів, педагогів спецдисциплін, майстрів виробничого навчання та розміру стипендії для учнів, - наголосив Руслан Шиханов.

В ході засідання ради учасникам заходу презентували Стратегічний план розвитку регіональної системи професійної (професійно-технічної) освіти Запорізької області на 2021-2027 роки.

  • За сприяння експертів програми “EU4Skills” ми першими в Україні розробили дану Стратегію. Її реалізація дозволить покращити імідж професійної освіти серед випускників, професійно-технічна освіта стане надійним партнером роботодавців, а самі заклади освіти матимуть сучасну навчальну базу, – прокоментував Руслан Шиханов.

Регіональний координатор Програми EU4Skills Ольга Пушина зазначила, що Запорізька область є однією із 7 пілотних областей-учасників Програми, а в подальших планах - допомогти регіону якісно реалізувати Стратегію, підвищити спроможність закладів професійно-технічної освіти, зокрема, оновити навчальні програми та матеріально-технічну базу.

Окремо під час заходу учасники ради обговорили питання оптимізації закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Так, заступниця директора Департаменту освіти і науки ОДА Олена Сороченко повідомила, що у Запорізькій області функціонують 29 державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти, які здійснюють підготовку кадрів за: 83 професіями; 19 напрямами господарської діяльності; 6 галузями економіки. На жаль, протягом останніх трьох років спостерігається щорічне зменшення контингенту учнів. Як наслідок, нераціонально використовуються державні кошти, матеріально-технічна база, педагогічні кадри. Нині робочою групою, створеною при Міністерстві освіти і науки України, розробляється Дорожня карта (методичні рекомендації) щодо оптимізації мережі закладів на підставі визначених критеріїв та індикаторів. Очікується, що до кінця 2021 року план буде затверджений.

Також під час засідання Олена Сороченко ознайомила учасників засідання із підсумками виконання регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів та фахових молодших бакалаврів у 2020 році. За її словами, обсяги замовлення становили майже 5 тисяч осіб, а зараховано 4 тисячі 831 особа, тобто план виконано на 98 %. Даний показник на 8,8 % більше минулорічного, а Запорізька область посіла 5 місце в Україні за виконанням плану.  Додатково Радою погоджено обсяг регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів та фахових молодших бакалаврів у 2021 році - 5 138 осіб. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області