Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області відбулися масштабні навчання щодо ліквідації пожеж у природних екосистемах

14 квітня 2021 - 19:00

Для того, щоб зменшити кількість пожеж у природних екосистемах спільно із представниками лісових господарств та правоохоронцями рятувальники ДСНС проводять комплексну роботу щодо попередження та оперативного реагування на такі надзвичайні події, які щороку завдають численних збитків природному фонду України. Для цього вони влаштовують спеціальні протипожежні навчання та патрулюють місця відпочинку громадян у лісових зонах.

Так, 14 квітня на території Крутоярівського лісництва рятувальники взяли участь у спільних тактико-спеціальних навчаннях органів управління та сил територіальної підсистеми ЄДСЦЗ області щодо готовності до дій в умовах виникнення пожеж в лісових масивах та природних екосистемах.

Навчання відбувались під керівництвом першого заступника голови Запорізької обласної державної адміністрації Володимира Шустова за участі представників структурних підрозділів облдержадміністрації, рятувальників ДСНС, співробітників Запорізького обласного управління лісового та мисливського господарства, Головного управління Національної поліції в Запорізької області, Національної гвардії та ПАТ «Запоріжжяобленерго».

Відповідно до тактичного задуму у лісовому масиві виникла пожежа. Співробітники Крутоярівського лісництва виявили осередок загоряння на території лісогосподарства і негайно повідомили керівництво та пожежно-рятувальну службу.

Першими на місце події прибув пожежний розрахунок лісництва для створення мінералізованих смуг трактором МТЗ з плугом.

На допомогу розрахунку лісогосподарства прибувають перші підрозділи ДСНС. Згідно з легендою навчань, під дією сильного вітру пожежа інтенсивно розповсюджується у напрямок хвойного кварталу та населеного пункту. Керівник гасіння пожежі приймає рішення про залучення додаткових сил та засобів для припинення розповсюдження вогню та гасіння пожежі відповідно до вирішального напрямку. Для ефективного використання сил та засобів, автоцистерни розподіляються вздовж фронту пожежі та виконують оперативне розгортання з подачею стволів СПРК.

Для забезпечення просування пожежно-рятувальної техніки, а також створення протипожежних розривів на шляху просування полум’я застосовуються ручний механізований інструмент на аварійно-рятувальному автомобілі легкого типу САРМ-Л.

Гасіння пожежі у лісі не завжди можливе за допомогою пожежної техніки, оскільки можливість проїзду обмежена, також на заваді стає велика відстань до кромки пожежі (більше 100 метрів), тому для ефективного гасіння низової пожежі в лісі, особовий склад відпрацював використання ранцевих вогнегасників. 

Одночасно з ліквідацією пожежі рятувальники ДСНС спільно із Долинською ОТГ провели евакуацію жителів, чиї приватні домоволодіння перебували в осередку умовної загрози.

З метою координації дій на місці пожежі було створено пересувний пункт управління. 

Для проведення оперативної розвідки пожежі, огляду та відеофіксації підрозділи ДСНС застосували квадрокоптер.

Завдяки спільним зусиллям всіх учасників навчань умовну лісову пожежу вдалося вчасно ліквідувати та не допустити розповсюдження вогню на населений пункт.

Загалом, участь у навчаннях взяли: від ГУ ДСНС 27 одиниць техніки, 90 чоловік особового складу; 3 одиниці техніки та 8 співробітників від Запорізького обласного управління лісового та мисливського господарства, 1 одиниця техніки та 12 чоловік особового складу від Національної гвардії, 2 одиниці техніки та 6 співробітників від ГУ НП в Запорізькій області.


За повідомленням ГУ ДСНС України у Запорізькій області

Читайте також

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві