Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

18 квітня - Міжнародний день пам'яток і визначних місць та День пам'яток історії та культури України

16 квітня 2021 - 13:26

Запорізька земля щедра на багату історико-культурну спадщину,  яка є невід’ємною частиною великої української культури: в Запорізькій області 3561 пам’ятка культурної спадщини Запорізької області, з них 2563 – пам’ятки археології, 948 – історії, 37 – монументального мистецтва, 20 – науки і техніки. До Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією національного значення занесені 12 пам’яток  культурної спадщини регіону, а саме: 3 пам’ятки історії, 9 – археології; за категорією місцевого значення - 241 пам’ятка культурної спадщини, а саме: 5 (7 внутрішньо комплексних) пам’яток історії, 182 (377 з внутрішньо комплексними) – археології.

Як повідомив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владислав Мороко,  в нашій області проводиться велика робота, яка має на меті збереження та передачу майбутнім поколінням унікальної культурної спадщини, перспективний розвиток пам’яток  як туристичних об’єктів.

Одним із основних напрямів діяльності у сфері охорони культурної спадщини є інвентаризація і паспортизація пам’яток з подальшим їх занесенням до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, оновлення бази даних щодо наявності і стану виявлених пам’яток.

У 2020 році для занесення до Переліку об’єктів культурної спадщини Запорізької області ДП «НДЦ «Охоронно археологічна служба України» та КЗ «Запорізький обласний центр охорони культурної спадщини» ЗОР розробили документацію на два комплекси та один одиничний об’єкт культурної спадщини:

  • залишки церковного комплексу села Григорівка, Запорізький район;
  • євангелічно-лютеранська церква Христа Спасителя та будинок громади з училищем, м. Бердянськ;
  • каплиця сім’ї Константинових, м. Бердянськ.

З метою занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України у 2020 році направлено до Міністерства культури та інформаційної політики України облікову документацію на 66 об’єктів культурної спадщини, розроблену у 2019 році.

За результатами проведеної у 2018-2020 роках інвентаризації та паспортизації 27 об’єктів культурної спадщини занесені до Переліку об’єктів культурної спадщини Запорізької області розпорядженням голови облдержадміністрації від 04.12.2020 № 557.

У 2019 році за поданням Департаменту культури, туризму, національностей та релігій прийнято Програму збереження та використання об’єктів культурної спадщини Запорізької області на 2019-2023 роки затверджену рішенням Запорізької обласної ради від 14.03.2019 № 36.

До програми включено заходи з інвентаризації та паспортизації пам’яток історії, археології та монументального мистецтва, розробка науково-проектної документації, проведення археологічних дослідження, рятівних розкопок, заходи з популяризації об’єктів культурної спадщини тощо.

На 2021 рік заплановані витрати на реалізацію заходів Програми становлять 4877,33 тис грн.

У 2020 році відбулося три засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, на яких розглядались актуальні питання щодо охорони, збереження, обліку та використання пам’яток культурної спадщини, проведено вебінар з актуальних питань пам’яткоохоронної діяльності.

Особлива увага приділяється питанням розвитку історико-культурних заповідників: Національного заповідника «Хортиця», Національного історико-археологічного заповідника «Кам’яна Могила», КЗ «Василівський історико-архітектурний музей-заповдіник «Садиба Попова» ЗОР. Кожен з них є свідком нашої історії, неповторною перлиною української землі, перспективним туристичним магнітом.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владислав Мороко зазначив:

 - Сьогодні своє професійне свято відзначають працівники сфери охорони нерухомої культурної спадщини, які роблять усе для збереження пам'яток та видатних надбань світової культури, місць, які мають історичну цінність для людства. Ми маємо зберегти і передати цей спадок прийдешнім поколінням. Збереження і примноження культурної спадщини нашого народу -  пріоритетний напрямок державної політики, особливо важливий напрямок піклування обласної влади.

Бажаю всім, хто присвятив себе благородній справі охорони культурної спадщини міцного здоров’я, наполегливої праці, нових здобутків у збереженні довічних цінностей нашого народу!

 

  

 

Директор                                                                              Владислав МОРОКО

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?