Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці запалили свічки і вшанували пам'ять загиблих в часи Голодомору

28 листопада 2009 - 17:12

Чергова дата чорної сторінки у житті України зібрала тисячі запоріжців на мітинг-реквієм, який пройшов у рамках всеукраїнської акції «Запали свічку» біля пам'ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років в обласному центрі.

Зі свічками пам'яті в руках на скорботному заході зібралися голова обласної державної адміністрації Олександр Старух та його заступники, представники міської влади, правоохоронних органів, установ і організацій, політичних партій та громадських організацій, різних релігійних конфесій, молодь і студенти.

Свічками викладено хрест перед пам'ятником. Священики різних християнських конфесій провели панахиду за померлими від голоду запоріжцями.

До присутніх звернувся голова обласної державної адміністрації Олександр Старух з такими словами: «Понад 70 років тому смертоносний вал голоду прокотився по квітучій українській землі, понівечивши долі, забравши мільйони людських життів. Що найстрашніше – ця трагедія була свідомо спланована злочинним тоталітарним режимом, що у прагненні приборкати волелюбне українське селянство прирік на мученицьку смерть мільйони наших співвітчизників.

Лише у нашому Запорізькому краї від голоду 1932-1933 років загинули 34 тисячі наших з вами земляків, всі вони були позбавлені права на продовження роду. Згадати їх – це те, заради чого ми зібралися, заради чого по всій Україні запалюють сьогодні мільйони свічок. У їх вогниках – світло пам'яті про кожну невинну жертву Голодомору.

Голодомор – не тема для політичних спекуляцій. Це – наша спільна історія, наш спільний біль, це трагедія всієї української нації. Пам'ятати цей страшний урок історії – наш святий обов'язок і перед минулими, і перед прийдешніми поколіннями. Бо не має майбутнього той, хто не пам'ятає минулого, яким би гірким воно не було. Повинні пам'ятати, щоб залишитись самими собою і зберегти людяність.

Я звертаюсь до кожного запоріжця із закликом об'єднати зусилля й зробити все можливе, щоб ці трагічні сторінки нашої історії ніколи не були забуті і ніколи не повторилися».

Пом'янув у своїй промові пам'ять свого діда і бабусю, всіх безвинно вбитих і директор обласного краєзнавчого музею, професор Георгій Шаповалов.

Учасники мітингу-реквієму запалили свічки і о 16-тій годині хвилиною мовчання пом'янули жертв Голодомору 1932-1933 років. До підніжжя монументу лягли живі квіти як данина тим, хто став жертвою найбільшої з трагедій ХХ століття.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів