Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Розбудова інфраструктури о. Хортиця в рамках програми «Велике будівництво»

В Запоріжжі презентовано проєкт реконструкції Музею історії запорозького козацтва та Кургану єдності України

23 квітня 2021 - 14:20

Проєкт перетворень на Хортиці, запланованих на 2021 рік, презентовано сьогодні в історико-культурному комплексі «Запорозька Січ». Цього року планується реставрація та відкриття Музею історії Запорозького козацтва та оновлення Кургану єдності України. Учасниками заходу стали Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух та генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Олександр Мироненко.

Концепт проєкту передбачає реконструкцію будівлі, будівництво оглядового майданчика, доріжок, благоустрій, озеленення території навколо та оновлення Кургану. На думку директора Національного заповідника Хортиця Максима Остапенко, в документі враховані важливі елементи відновлення інфраструктури острова, що доповнені сучасними рішеннями зі збереженням екосистеми. Наприклад, на музейній площі, яка зараз фактично не використовується, з’явиться громадський простір. Тут відвідувачі Хортиці зможуть спілкуватися, відпочивати та оглядати всі події навколо. Основні елементи площі - дерева, що забезпечують природне затінення та дерев'яні лавки, що продовжують тему використання природних елементів. Якщо зараз піднятись на оглядовий майданчик Кургану складне завдання навіть для дорослих, то проєктом передбачено створення універсальних зручних стежок, скористатися якими зможе будь-хто.

- Найголовніше, що проєкт передбачає максимальне дбайливе ставлення до природи та пам’яток історії острову. Він дуже вдало вписується в існуюче зонування, планується використання екологічних матеріалів. Тобто для Хортиці наразі це максимально органічний, зрозумілий проєкт, - впевнений керівник заповіднику Максим Остапенко.

За словами очільника регіону Олександра Старуха, вирішення хронічних проблем Хортиці стало можливим завдяки увазі Президента України Володимира Зеленського, який взяв під особистий контроль оновлення острова.

- Хортиця має бути сучасним, комфортним та безбар'єрним простором для культури, туризму, відпочинку. В рамках ініціативи Президента України Володимира Зеленського за участю Міністерства Культури України буде оновлено 100 культурних об'єктів, серед них і наш Музей історії запорізького козацтва, - заявив голова облдержадміністрації Олександр Старух.

Хортиці потрібна системна, комплексна допомога, впевнений Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. За його словами, до соціальних проєктів національного масштабу мають бути залучені ресурс та досвід великого бізнесу, це успішна світова практика.

- Ми починаємо велику роботу щодо відродження острова Хортиця. Будь-які перетворення на острові можливі тільки зі збереженням історичної та природної спадщини. На нас чекає масштабна робота. Усвідомлюючи, що держава власними силами не зможе все зробити, ми покликали на допомогу інвесторів, представників великого бізнесу з успішним досвідом реалізації проєктів національного масштабу. Наше спільне завдання робити все якісно, прозоро, радячись з громадою, - наголосив Олександр Ткаченко.

Розробка концепції та проєкту реконструкції Музею та Кургану реалізована за фінансової підтримки комбінату «Запоріжсталь», групи компаній Метінвест. Метінвест став партнером національного проєкту. За словами керівника комбінату Олександра Мироненко, допомога острову важливий елемент соціальної відповідальності компанії.

- Будівництво головної принади Хортиці – комплексу «Запорозька Січ» профінансувала колись теж «Запоріжсталь». Ми з радістю та відповідальністю завжди допомагаємо Хортиці, а цей проєкт - це новий етап комплексної підтримки заповідника. Ми відчуваємо особливий зв’язок з головною дестинацією Запоріжжя та прагнемо зробити її ще більш величною, привабливою та комфортною для мільйонів українців та гостей міста. Для потужної міжнародної компанії Метінвест, до якої входить комбінат «Запоріжсталь», вкрай важливо інвестувати у сталий розвиток регіону присутності, - запевнив Олександр Мироненко.

Крім того, сьогодні підписано Меморандум між Міністерством культури та інформаційної політики України, Запорізькою обласною державною адміністрацією та ПАТ «Запоріжсталь», що входить до Групи Метінвест, щодо консолідації зусиль в відродженні острову Хортиця. Цей документ визначає принципи й напрямки співпраці, а також взаємні наміри з питань культурного, туристичного, наукового, освітнього, інфраструктурного розвитку острова Хортиця.

- Не маю сумнівів, що це знову буде успішний приклад державно-приватного партнерства. Водночас нам дуже важливо почути всі думки, зрозуміти їх та врахувати. Саме тому ми ініціювали проведення в Запоріжжі великої розмови про долю Хортиці в рамках дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія - велике майбутнє». До речі, наступного тижня ми плануємо знову зібратися та презентувати громадськості, експертам цей проєкт та обговорити майбутні напрями розвитку Хортиці. Ми відроджуємо те, що колись вже було та оновлюємо так, як повинно бути. Ми відроджуємо, зберігаючи. Спільне завдання зробити Хортицю краще, - наголосив Олександр Старух.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області