Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: «Плата за землю – потужний ресурс розвитку територій»

1 грудня 2009 - 14:10

- Плата за землю – це потужний ресурс розвитку всієї держави та її територій, база для вирішення питань їх життєдіяльності, - зазначив, зокрема, очільник області. - Саме земельними відносинами має забезпечуватися самостійність громад.

Олександр Старух наголосив на особливій ролі, яку за умов фінансової кризи відіграє податок на землю у наповненні місцевих бюджетів. Саме завдяки цьому ресурсу, як прогнозують фахівці, всі місцеві бюджети в регіоні цього року будуть виконані.

При цьому, якщо внаслідок фінансової кризи надходження від податку з доходів фізичних осіб скоротилися, то питома вага надходжень від плати за землю у загальному обсязі доходів місцевих бюджетів з року в рік збільшується – з 7,9% у 2007 році  до 10,7% -  у 2008.  За 10 місяців поточного року цей показник склав вже 15,7%.

Загалом з початку 2009 року надходження від плати за землю склали 308,5 млн. грн., з них від орендної плати – 161,2 млн. грн. Перевиконання річного плану по надходженнях від плати за землю наразі складає 24,2%, у тому числі від орендної плати – 43%.

- Це означає, що місцеві бюджети цього року будуть повністю виконані завдяки впорядкуванню земельних питань, - висловив переконання Олександр Старух.

Такий ефект, за словами керівника області, досягнутий передусім завдяки активній роботі державної влади щодо встановлення мінімального розміру орендної ставки за землю на рівні, не нижчому за 3%, як цього вимагає Указ Президента України від 19 серпня 2008 року «Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)».

На виконання Указу Глави держави були видані відповідні розпорядження голови ОДА від 31 березня та 23 вересня поточного року, проведено інвентаризацію чинних договорів оренди землі, розпочато роботу з укладання додаткових угод.

Лише протягом 2008 року було переглянуто 7,7 тис. договорів оренди землі (45,6% від загальної кількості укладених), завдяки чому надходження від орендної плати за землю зросли майже у 2 рази (на 55,6 млн. грн.) у порівнянні з 2007 роком. За 10 місяців поточного року укладено ще 2,6 тис. додаткових угод, якими закріплена орендна ставка на рівні, не нижчому за 3%, внаслідок чого до кінця року очікується 30,3 млн. грн. додаткових надходжень до бюджетів від плати за землю.

Наразі в області укладено 169,5 тис. договорів оренди земельних ділянок та паїв, з них 18,5 тис. договорів - з відсотком орендної плати до 1,5% (11% від загальної кількості), 51,9 тис. договорів – з відсотком орендної плати від 1,5 до 3% (31% від загальної кількості).

Відсоток орендної плати у розмірі від 3% і більше встановлено у 99,1 тисячі договорів, що складає 58% від загальної кількості угод оренди землі. І це при тому, що на початок року частка таких договорів складала  лише 10%.

В цілому середній по області відсоток нарахування орендної плати за землю збільшився з 1,77%  на момент набрання чинності Указу Президента України (19.08.2008) до 2,76% станом на сьогодні.

Проте, на думку Олександра Старуха, не всі території поставилися до цієї задачі відповідально. Якщо у Василівському, Великобілозерському, Вільнянському, Гуляйпільському, Оріхівському, Пологівському. Приазовському, Розівському районах показник дорівнює 3% і більше, то у Якимівському – 1,98%, Мелітопольському – 2,05%, Веселівському – 2,15%.

- Як бачимо, повного розуміння важливості питання в цілому по області ще не маємо, - зауважив посадовець. – Проте цифри переконливо доводять, що обласна влада обрала правильну стратегію наповнення місцевих бюджетів.

В області також триває робота на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2009 року «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України» щодо безоплатної видачі державних актів на право власності на земельні ділянки.

Загалом в області нараховується 154,1 тис. громадян, які ще не приватизували земельні ділянки, що перебувають у їх користуванні. І лише трохи більше третини з них подали заяви про безоплатну приватизацію.

На нині виготовлено 35052 державних акти. За цим показником ми посідаємо перше місце в Україні. А от за темпами видачі державних актів – а їх на сьогодні видано 18 тисяч –  четверте.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів