Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Інформаційні матеріали

На Запоріжжі відбулася Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція учнівської молоді «Українська революція: уроки та перспективи»

26 квітня 2021 - 17:19

 

23-25 квітня 2021 року в м. Запоріжжя у форматі он-лайн на платформі додатку Google Meet відбулася Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція учнівської молоді «Українська революція: уроки та перспективи».

Організаторами конференції є Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді, комунальний заклад «Запорізький обласний центр туризму, краєзнавства, спорту і туризму учнівської молоді» Запорізької обласної ради та за сприяння Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації.

Конференція підсумовувала три роки Всеукраїнської краєзнавчої акції учнівської молоді «Українська революція: 100 років надії і боротьби». Учасники проводили краєзнавчо-пошукову та науково-дослідницьку роботу, працюючи у музеях, бібліотеках та архівах, беручи участь у польових краєзнавчих експедиціях з метою вивчення подій, фактів, наслідків та здобутків Української революції, боротьби українського народу за самовизначення, соборність та державність.

Цього року оргкомітет отримав 131 заявку із 19 областей України. Кількість учасників під час очного заходу склала 76 осіб.

Під час відкриття з вітальними словами до учасників Конференції звернулися: виконувач обов’язків керівника експертної групи з питань позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України Сальков Віктор Васильович; директор Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Неділько Сергій Вікторович; тимчасово виконуючий обов’язки директора Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації Захарчук Віктор Миколайович та директор «Запорізького обласного центру туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» Романчук Олександр Павлович.

Також у пленарній частині Конференції з доповідями виступили: заступник голови Українського інституту національної пам’яті Тиліщак Володимир Семенович; кандидат історичних наук, старший викладач кафедри новітньої історії України Запорізького національного університету Щур Юрій Ігорович та заступник директора Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Омельченко Дмитро Григорович.

Конференція працювала у шістьох секціях за відповідними тематичними напрямками. До журі було запрошено відомих науковців, краєзнавців та фахівців музейної сфери із Запорізького національного університету, Запорізького обласного краєзнавчого музею та Національного заповідника «Хортиця».

Під час закриття до учасників Конференції звернувся заступник директора Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Омельченко Д.Г., відмітивши важливість проведення подібних заходів, які ставлять за мету осмислення великих подвигів наших попередників, розуміння важливості боротьби українців за незалежність та отримання найцінніших уроків та висновків з історії ХХ століття, задля недопущення помилок при конструюванні нашого майбутнього.

Члени журі відмітили високий рівень організації заходу, окремо наголосивши на дійсно клопітливо проведеній роботі юних краєзнавців та педагогів, результатом якої став блискучий збірник матеріалів та висловили побажання не зупинятися на досягнутому.

Три дні роботи Конференції виявили живий інтерес та продемонстрували  практичну значущість досліджень юних краєзнавців  та педагогів у справі збереження історичної пам’яті сторічної боротьби українського народу за незалежність, гідність та свободу. Впевнені, що і надалі буде проводитись робота у цьому напрямку.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області