Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Соціальна демагогія – шлях у нікуди

8 грудня 2009 - 14:09

На цьому наголосив голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух під час брифінгу для представників регіональних засобів масової інформації. Разом з ним з журналістами також спілкувався заступник голови ОДА Олександр Сін.

Провідною темою обговорення стала соціально-економічна ситуація у регіоні за підсумками січня – жовтня поточного року.

- Наша область через експортоорієнтований характер економіки чи не найбільше постраждала від світової фінансової кризи, - зазначив Олександр Старух. – Регіон зазнав колосальних втрат у реальному секторі економіки.

Звідси – загальне падіння практично у всіх сферах економіки: у будівельній галузі – на 53,1%, в АПК – на 11%, у роздрібній торгівлі – 23,2%. За цими цифрами область фактично відкинута у розвитку приблизно на рівень  2007 року.

Значних втрат зазнала і промисловість – сектор, що традиційно відіграє провідну роль у наповненні бюджетів. Найбільше постраждали металургія та машинобудування, де виробництво від початку року скоротилося на 33,6% та 43,6% відповідно.

До головних причин такого падіння, на думку Олександра Старуха, належать нерозвинутий внутрішній ринок промислової продукції та безвідповідальна політика власників підприємств, спрямована на швидке отримання надприбутків.

Ще більше ускладнює ситуацію розповсюджена наразі практика збору платежів наперед вкупі із затримками відшкодування ПДВ.

- Це є наслідком того, що бюджет поточного року формувався на нереальних макроекономічних показниках, тож тепер під цю соціальну демагогію уряд вилучає у підприємств обігові кошти, які вони могли б спрямовувати на власний розвиток, - наголосив голова облдержадміністрації.

Станом на 1 жовтня 2009 року загальна сума сплачених запорізькими підприємствами наперед податків та зборів становить 1 млрд. 155 млн. 930 тис. грн.; обсяг невідшкодованого ПДВ складає 878,2 млн. грн., з них 592,9 млн. (67,5%) – це протерміновані суми.

Ще одним прикладом соціальної демагогії очільник регіону вважає ситуацію, що склалася з наповненням Пенсійного фонду. За розрахунками фахівців, які навів Олександр Старух, забезпечити розмір пенсії у 1 тис. грн. можливо лише за умови, що середня заробітна платня складатиме не менше 5 тис. грн. Якщо зважити на те, що середній по Україні рівень зарплатні становить 1870 грн., стає зрозумілим, що вже тривалий час Пенсійний фонд наповнюється великою мірою через позички та емісії.

- Бюджет жодної країни не може витримати такого соціального навантаження, яке ми маємо зараз, коли лише протягом минулого року на тлі падіння ВВП доходи населення зросли на 25%. Це – типова соціальна демагогія, і це – шлях в нікуди, - висловив переконання керівник обласної виконавчої влади.

Проте, як зауважив Олександр Старух, не все у регіоні погано – позитивні результати приносять заходи, вживані на місцевому рівні. Так, завдяки мобілізації всіх джерел надходжень – у першу чергу, плати за землю – вдалося забезпечити виконання місцевих бюджетів на рівні, що навіть трохи перевищує планові показники. Загалом протягом січня – жовтня 2009 року до загального фонду місцевих бюджетів області надійшло 1 млрд. 959 млн. 800 тис. грн. проти запланованих 1 млрд. 879 млн. 900 тис. грн. Загальний план надходжень на рік виконаний на  83,8%.

Також ефективними виявилися і заходи облдержадміністрації щодо боротьби з інфляційними процесами,  передусім, ярмарки сільськогосподарської продукції, що регулярно протягом року проводилися у великих містах регіону. В результаті рівень зростання споживчих цін від початку року склав 10,2%, що майже вдвічі менше за минулорічний показник.

- В області є порозуміння між усіма гілками влади, підприємцями, роботодавцями. Всі дії, спрямовані на боротьбу з кризою, злагоджені. Завдяки цьому ми сьогодні – єдина промислова область, що має позитивний результат фінансової діяльності підприємств, - зазначив Олександр Старух.

Голова облдержадміністрації також поінформував журналістів про санітарно-епідемічну ситуацію у регіоні. За інформацією запорізьких медиків, на даний час рівень захворюваності на грип та ГРВЗ  вдвічі нижчий за епідемічний поріг.

 

Управління у справах преси та інформації

(.ppt, 2Mb)

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»