Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: «Держава має звернути увагу на проблеми підприємств оборонно-промислового комплексу»

9 грудня 2009 - 14:02

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух здійснив робочу поїздку до казенного підприємства «Науково-виробничий комплекс «Іскра».

В рамках поїздки Олександр Старух ознайомився з роботою кількох механоскладальних цехів та поспілкувався з керівництвом і працівниками заводу з основних проблемних питань розвитку підприємства.

Проблеми у «Іскри» та її колективу, за словами очільника регіону, такі самі, як і у переважної більшості підприємств оборонно-промислового комплексу. І головна з них – відсутність державних замовлень та попиту на продукцію всередині України. Попри те, що відповідно до Господарського Кодексу України одним з критеріїв казенного підприємства має бути не менш як 50% державного замовлення.

- Сьогодні керівництво заводу вимушене шукати контрактів за кордоном, бо по лінії Міністерства оборони замовлень на його продукцію немає. І це створює загрозу нашій конкурентоспроможності. Держава має звернути безпосередню увагу на проблеми підприємств оборонно-промислового комплексу, - наголосив Олександр Старух.

Ускладнює життя підприємству й існуюча схема оподаткування, за якої всі авансові платежі від закордонних партнерів обкладаються податком. В результаті завод позбавляють значної частини коштів, які він мав би спрямувати на придбання обладнання та матеріалів, необхідних для виконання замовлення.

Проте попри всі труднощі та вплив кризи, від початку року виробництво на «Іскрі» зросло більше ніж на 50%. Збережений трудовий колектив, проводяться науково-дослідні роботи, розробляються інноваційні технології, розвивається й номенклатура виробництва у частині товарів народного споживання. Щоправда, цього року підприємство з не зовсім зрозумілих причин було позбавлене можливості взяти участь у тендері на виробництво інвалідних візків. До речі, замовлення виграв китайський виробник, продукція якого у якості значно поступається вітчизняним зразкам.

- Проблеми «Іскри», на жаль, спільні для підприємств та інститутів, що виконують дослідні та високотехнологічні роботи, і вирішувати їх треба на законодавчому рівні, - зазначив голова облдержадміністрації.

На думку Олександра Старуха, підприємства такого профілю або мають отримувати фінансову допомогу від держави, або ж має бути змінена схема їх оподаткування таким чином, щоб у них не вилучалися кошти, необхідні для дослідження та розвитку виробництва.

У рамках поїздки голова облдержадміністрації також зустрівся з трудовим колективом заводу.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»