Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Реалізація прав людини потребує законодавчого вдосконалення

11 грудня 2009 - 10:12

З нагоди Міжнародного Дня прав людини у Запорізькому національному університеті відбулося засідання «круглого столу» за участю голови обласної державної адміністрації Олександра Старуха, ректора ЗНУ Сергія Тимченка, науковців та практикуючих юристів.

Для України проблема дотримання прав людини є дуже актуальною. Особливо  це відчувається у передвиборчий період. Разом з правом обирати українці отримують можливість бути поінформованими, але не завжди інформаційний масив є об’єктивним. На цьому, відкриваючи «круглий стіл», наголосив голова облдержадміністрації Олександр Старух: «У нас відбувається підміна цінностей. Ми чуємо популістські гасла, але не говоримо про конкретного громадянина й те, як захистити його права».

В Україні основні права людини прописані в головному документі держави – Конституції, згідно якої людина є найвищою цінністю. Саме на  закріпленні прав українців наголосив ректор ЗНУ Сергій Тимченко: «Зараз багато говорять про недосконалість Конституції. Але якщо проаналізувати реальні конституційні проекти, то єдиним, що відкриває новий етап у розвитку конституціалізму, є президентський законопроект. На моє глибоке переконання, лише сильна, керована держава сьогодні здатна захистити права людини».

Цю думку розгорнули й учасники зібрання у своїх виступах. Науковці, адвокати та правоохоронці наголосили на основній проблемі українського суспільства – реалізації задекларованих прав людини. Українці досі погано знають свої права, не кожен має можливість скористатись правовим захистом, не прийнято й низку необхідних законів. Наочний приклад цього - українські правозахисники й досі працюють, керуючись Кримінально-процесуальним кодексом 1960 року.

Разом з тим, надмірність законопроектів може породжувати нові проблеми. Українці це відчують після 1 січня, коли набере чинності новий Закон України «Про корупцію». 

- Ми розуміємо, що йдуть вибори і кожен хоче показати себе головним борцем з корупцією. Але ми прийдемо до того, що всі у суспільстві будуть корупціонерами. Як будуть працювати суди, прокуратура, міліція, лікарні, які постійно недофінансовані, -   висловив свою думку з цього приводу Олександр Старух.

Після обміну думками учасники «круглого столу» прийняли резолюцію з конкретними пропозиціями щодо поліпшення процесу реалізації прав людини в Україні.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни