Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Регіон готується до початку будівництва найбільшої в Європі вітростанції

26 травня 2021 - 14:45

Але перед початком робіт громада має побачити комплексний логістичний план робіт.  На цьому наголосив голова облдержадміністрації Олександр Старух під час зустрічі з керівниками норвезької компанії NBT, яка планує побудувати на території Якимівської та Кирилівської громад вітрову електростанцію «Зофія». 

Директор проєкту «Zophia» Гранас Бернт, віце-президент компанії, директор ТОВ «НБТ Україна» Влад Казак та керівник компанії-субпідрядника Олександр Межевець обговорили із очільником регіону терміни старту проєкту. 

Будівництво вітростанцій передбачає перевезення великої кількості вантажів – турбін, бетону, щебеню, тож головне питання для обласної влади – зберегти щойно відремонтовані дороги державного та місцевого значення. 

- Ми розуміємо, що такі масштабні проєкти потребують ретельної підготовки, великої кількості погоджувальних процедур та врегулювання проблемних питань. Інвестор також має працювати з людьми у громадах, щоб вони знали, що і як будується на території, де вони живуть. Впевнений, що компанія NBT стане нашим надійним та успішним партнером. На сьогодні головне - відпрацювати логістику всіх дій, дійти порозуміння у роботі, щоб проєкт реалізовувався ефективно, - наголосив Олександр Старух.

За словами Гранаса Бернта, щоб не руйнувати  трасу Якимівка-Кирилівка, ремонт якої має завершитись до  червня, компанія облаштує  30 км. об їзного шляху через поля.  Також норвежці планують прокласти спеціальну технологічну дорогу в обхід с. Вовчанське. Проте, залишається невирішеним головне питання – як перевозити матеріали із Мокрянського та інших кар’єрів на півночі області. Наприклад, для транспортування лише 200 тис. тонн гравію потрібно 10 тис. рейсів вантажівок, які у спеку можуть повністю знищити дорожнє покриття на оновленій ділянці магістралі Харків-Сімферополь. 

На думку Олександра Старуха, підрядники мають використовувати залізничний транспорт. Обласна влада, зі свого боку, готова сприяти діалогу компанії із «Укрзалізницею» та залученню до участі у проєкті будівництва ВЕС місцевих виробників кабельної продукції та металоконструкцій. 

Гранас Бернт подякував облдержадміністрацію за підтримку та наголосив, що найближчим часом представить доопрацьований логістичний план, який дозволить швидко та з користю для людей втілити у життя масштабний інвестиційний проєкт.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування