Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Питання впорядкування заповідних земель Хортиці зрушено з «мертвої точки»

17 січня 2010 - 12:41

Голова обласної державної адміністрації Олександр Старух провів спільне засідання постійно діючої комісії при облдержадміністрації та тимчасової комісії Запорізької міської ради з питань розвитку Національного заповідника Хортиця. У заході також взяли участь заступник голови ОДА Геннадій Фукс, заступник голови облради Анатолій Світлицький та генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

Учасники засідання підбили підсумки роботи у 2009 році. Торік, на думку голови ОДА Олександра Старуха, комісія плідно попрацювала у напрямку вирішення багаторічної проблеми заповідника – впорядкування землекористування на острові Хортиця. Також вдалося провести інвентаризацію та визначити межі земельних ділянок під об'єктами комунальної власності.

Крім того, вперше за останні роки зрушено з місця питання розробки проекту землеустрою з встановленням в натурі меж загальногеологічного заказника «Дніпровські пороги». Для цього з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища було виділено 116,739 тис. грн.

Також фахівці ОДА спільно зі спеціалістами Національного заповідника «Хортиця» та головного управління МНС України в Запорізькій області розробили систему захисту земель заповідника від пожеж.

Проте чимало проблем заповідника перейшло у 2010-1 рік, деякі з них треба вирішити вже найближчим часом. Зокрема, це стосується оформлення правовстановлюючих документів на землю сторонніх землекористувачів на о. Хортиця. Також необхідно прискорити прийом до комунальної власності електромереж ДСП «Хортиця» та знайти шляхи вирішення питання щодо виведення з території острова Інституту механізації тваринництва Української академії аграрних наук.

- Ключове рішення, яке б мало розв'язати основні проблеми Хортиці – прийняття Державної програми розвитку заповідника Хортиця до 2014 року – досі не ухвалено урядом. Хоча, згідно Указу Президента України, програма мала вступити в дію ще до 1 травня 2008 року, - висловив свої міркування голова ОДА Олександр Старух.

Тож, на думку очільника регіону, поки що не варто покладати особливі сподівання на допомогу з Києва, натомість власними зусиллями поступово робити все можливе для вирішення проблем розвитку заповідника.

Учасники зустрічі дійшли згоди, що під час наступного спільного засідання комісій, що має відбутися наприкінці березня, буде підписано Меморандум з боку облдержадміністрації, обласної ради та Запорізької міськради про утримання міської інфраструктури на о.Хортиця.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»