Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У єдності наша сила

22 січня 2010 - 15:55

Те, що це основний висновок з уроку нашої історії, рефреном звучало на урочистих зборах з нагоди Дня Соборності України, які відбулися в облдержадміністрації.

У заході взяли участь перший заступник голови ОДА Олександр Бережний та заступники Микола Фролов, Олександр Сін, Запорізький міський голова Євген Карташов.

- Як і вся Україна, запоріжці відзначають 91-у річницю проголошення Акта Злуки українських земель. Чим далі в історію відходить той день, тим більше ми переконуємося, що тільки у єдності лежить шлях до побудови незалежної України. Сьогодні ми це відчуваємо і на Сході, і на Заході країни, - наголосив, відкриваючи збори, Олександр Бережний.

91 рік тому на Софіївській площі в Києві уряди двох країн – УНР і ЗУНР – затвердили рішення про утворення єдиної держави. Дев'ять лівобережних губерній, які раніше належали Російській імперії, і західноукраїнські землі, які входили до складу Австро-Угорської імперії, об'єдналися, втіливши віковічне прагнення українського народу. Тому День Соборності дійсно є всенародним святом.

Відзначаючи історичне значення проголошення Акта Злуки, заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов разом з тим зазначив: «На перешкоді утвердженню української державності стояло багато чинників. Головний з них – зовнішній, коли більшовицька Росія прагнула повернути східні українські землі, Польща пред'являла претензії на західні. Але й внутрішні причини зіграли не останню роль. Вже тоді керманичі більше дбали про регіональні інтереси, що завадило їм по-справжньому об'єднатися і врешті-решт призвело до втрати державної незалежності. Саме цей урок ми повинні засвоїти і робити все можливе, що нас об'єднує, а не сіє розбрат».

На завершення урочистостей перший заступник голови ОДА Олександр Бережний вручив державні нагороди і відзнаки численній групі запоріжців.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»