Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В основі реформи ЖКГ – побудова партнерських стосунків між споживачами і постачальниками комунальних послуг

26 січня 2010 - 14:55

У ході робочої поїздки до Запоріжжя Міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко провів нараду з керівниками міст і районів області, на якій презентував проект реформи ЖКГ. У заході взяли участь голова облдержадміністрації Олександр Старух та його заступник Геннадій Фукс, Запорізький міський голова Євген Карташов.

Відкриваючи нараду, голова ОДА Олександр Старух зазначив, що питання реформування ЖКГ є одним з найважливіших для забезпечення життєдіяльності територій, адже проблеми цієї сфери торкаються кожної людини. Сумним символом відсутності реформ у нашій області є стан ЖКГ у Мелітополі, хронічна проблема водозабезпечення Бердянська. Кардинальне вирішення всього комплексу проблем, які накопичувалися не один десяток років, можливе лише за умови повного реформування галузі. Такий проект, розроблений МінЖКГ, представив очільник відомства Олексій Кучеренко.

Характеризуючи нинішній стан галузі, Міністр назвав його рухом проблем по замкнутому колу. Адже недостатнє фінансування спричинює зниження якості послуг, за які населення платить все більш неохоче. У свою чергу, зношеність і погіршення стану інфраструктури веде до неефективного вкладення коштів і мільярди бюджетних грошей просочуються, мов у пісок.

- У центрі реформи має стояти не питання фінансування. У її основі – зміна стосунків між споживачами і постачальниками комунальних послуг, їх побудова на партнерській основі. Першим кроком до цього має стати вирішення проблеми не каналізації чи водопроводу, а власності будинків. Адже окрема квартира – це приватна власність, а будинок загалом – нічий, - пояснив стратегію підходу до реформи Олексій Кучеренко. Повноцінним власником «нічийного» будинку, на думку урядовця, може стати лише організація співвласників багатоквартирних будинків. Тоді самі мешканці визначатимуть потребу у послугах, на засадах вільної конкуренції зможуть вибирати постачальника, контролювати вартість і якість робіт.

При цьому рух по створенню ОСББ не означає, що всі проблеми ЖКГ перекладаються на плечі мешканців. Так, тарифи на послуги природних монополій – постачання електроенергії, газу, тепла – мають регулюватися і контролюватися державою. Це ж стосується аспектів співфінансування житлово-комунального господарства. Проектом визначено головні джерела – це тарифи, бюджетні і місцеві кошти, кредитні ресурси. Щодо останнього, у якості позитивного прикладу Міністр навів потенціал залучення кредиту ЄБРР на програми з водозабезпечення. У цій галузі з банківською установою плідно співпрацюють вже 30 міст України.

Міністр визнав, що реалізація багатьох заходів реформи нагально потребує законодавчого забезпечення: «Ми 18 років живемо без свого Житлового кодексу. У Верховній Раді вже два роки лежать біля 20 законопроектів, які стосуються реформування ЖКГ, але через політичний момент не можуть дочекатися розгляду. На жаль, така чутлива сфера, як житлово-комунальне господарство, стала заручником політики».

Під час засідання було розглянуто також робочі питання. Зокрема, заслухано звіт про заходи, які вживає міська влада Мелітополя для ліквідації наслідків аварії на каналізаційному колекторі, яка сталася нещодавно. З резервного фонду обласного бюджету вже виділено 256 тис. грн.. Загалом для першочергових аварійно-відновлювальних робіт необхідно 806 тис. грн.. Суму, якої не вистачає, О. Кучеренко пообіцяв передбачити у проекті постанови Кабміну.

За участю Міністра також спробували розібратися у причинах зриву виконання програми «Чиста вода» у Бердянську, що трапилося через конфлікт між міської владою і концесіонером. Як зазначив Олексій Кучеренко, некомпетентний підхід з обох сторін дискредитував саму ідею концесії.

На завершення зустрічі Олексій Кучеренко і Олександр Старух відповіли на запитання журналістів.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни