Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Три чверті виборців регіону оцінили рівень організації голосування на «добре» і «відмінно»

9 лютого 2010 - 13:57

Відбувся щотижневий брифінг голови облдержадміністрації Олександра Старуха для представників засобів масової інформації, присвячений попереднім підсумкам голосування на виборах Президента України у Запорізькій області.

-  Вибори у Запорізькому регіоні пройшли організовано, чітко, у межах закону, - відзначив Олександр Старух. – І в першому, і в другому турі органи виконавчої влади не втручалися у виборчий процес. Вони забезпечували його проведення, створювали умови, щоб громадяни могли вільно виявити свою думку та проголосувати за свого кандидата.

Якщо порівнювати з 2004 роком, то це абсолютно два різних голосування та різні умови, вважає керівник облдержадміністрації. Тому можна говорити про певні досягнення, свідченням яких є демократично проведені вибори у нашому регіоні.

Як у першому турі, так і в другому влада з метою контролю проводила закритий екзіт-пол, який повністю співпав з результатами голосування.

Під час останнього опитування запоріжцям також поставили запитання, як вони оцінюють загальний рівень організації голосування на президентських виборах у Запорізькій області. Три чверті виборців (74%) оцінили організацію виборів на «добре» і «відмінно». Фактично понад 90% громадян задоволені тим рівнем, який забезпечила влада для проведення виборів.

Цьому підтвердження й інші показники. Якщо у першому турі було подано 1179 заяв щодо уточнення списків виборців у день голосування, то 7 лютого – лише 770, або на 35% менше. Проте, як вважає Олександр Старух, і ці показники могли б бути значно меншими або й взагалі відсутніми. Але для цього треба провести в країні системні реформи, прийняти виборчий кодекс, який чітко встановить правила гри, а не вносити щоразу зміни напередодні чи під час виборів.

В цілому на даний момент на оскарження дій чи бездіяльність надійшло 1202 скарги, що на 36% менше, ніж у першому турі. До них входять і звернення щодо списку виборців, які становлять абсолютну більшість претензій до організації виборів.

Щодо активності виборців, то на цей раз вона була на один відсоток вищою, ніж у першому турі голосування, і становила майже 69%.

Також очільник облдержадміністрації відповів на запитання журналістів. Зокрема, зазначив, що останні півроку місцеві органи влади працювали в автономному режимі і забезпечували життєдіяльність регіону практично без участі центральних органів влади.

Учасники брифінгу хвилиною мовчання вшанували пам'ять генерального конструктора ЗМКБ «Прогрес», Героя України Федора Михайловича Муравченка, який пішов із життя.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович