Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Бердянськ знову під загрозою залишитися без дніпровської питної води

19 лютого 2010 - 13:40

Заборгованість місцевого концесіонера та відсутність поточних платежів за спожиту воду змусить обласний водоканал на 50% скоротити поставки води до Бердянська. Стабілізувати відносини між ТОВ «Чиста вода Бердянськ» та облводоканалом, а також вирішити питання подальшого забезпечення курортного міста питною водою було метою розширеного засідання, яке пройшло під головуванням заступника голови облдержадміністрації Геннадія Фукса.

На сьогодні ТОВ «Чиста вода Бердянськ» не розраховується за спожиту воду, кредиторська заборгованість підприємства перед облводоканалом вже досягла 8,5 млн. грн. Крім того до концесіонера є суттєві зауваження в частині виконання чинного природоохоронного законодавства, ліцензійних умов провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення, умов концесійного договору. Зокрема, не забезпечується відповідність кількісних та якісних характеристик питної води вимогам ГОСТ 2874-82 та в частині отримання від Держспоживстандарту тимчасового дозволу на реалізацію води з відхиленнями від діючих стандартів.

На жаль, міська влада на підставі діючої з ТОВ «Чиста вода» угоди не може вплинути на підприємство. Заступник мера Бердянська Любов Шарай, яка представляла міську владу на засіданні, погодилась, що існуючий в місті тариф на воду не є економічно обгрунтованим, але міськрада не погодилася на його підняття . Сьогодні місто намагається вплинути на концесіонера у судовому порядку та бачить вихід з ситуації через процедуру банкрутства підприємтсва. Також влада підготувала місцевий водоканал до роботи з забезпечення Бердянська питною водою замість ТОВ «Чиста вода».

Директор ТОВ «Чиста Вода» Володимир Чумак зауважив, що якщо місто погодиться на збільшення тарифів, підприємство зможе покрити дефіцит, який на сьогодні складає більше 1 млн. грн. У свою чергу Геннадій Фукс нагадав представнику «Чистої води», що останні при підписанні концесійної угоди брали на себе зобов'язання перший рік відпрацювати без підвищення тарифів для споживачів.

Діяльність бердянського концесіонера також викликає занепокоєння у обласної санепідемстанції. На думку фахівців, якщо постачання води продовжуватиметься з перебоями, це призведе до технічного зношення водопровідних споруд, а відтак - до погіршення якості води.

- На жаль, в Бердянськ зайшов концесіонер, який фактично є фірмою-«бульбашкою», що прийшла не інвестувати в місто, а віднімати гроші у громади. Сьогодні точно необхідно, щоб міськрада прийняла новий, економічно обгрунтований тариф, без якого в місті не зможе працювати жодне підприємство, включаючи міський водоканал. Також Бердянська адміністрація має протягом трьох днів погодити свою позицію відносно концесіонера. Що стосується дій облдержадміністрації, ми будемо змушені звернутися до Міністерства ЖКГ з пропозицією позбавити ТОВ «Чиста вода» ліцензії на водозабезпечення, – підбив підсумок засідання Геннадій Фукс.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також