Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Першочергова увага питанням, які зараз найбільше турбують людей

19 лютого 2010 - 14:59

Заступники голови облдержадміністрації Микола Фролов та Олександр Сін провели обласну селекторну нараду, на якій розглянуто питання про сприяння працевлаштуванню населення області, соціальний захист багатодітних сімей та про поточну цінову ситуацію на споживчому ринку.

-Відсутність затвердженого бюджету країни, області, міст та районів щоденно створює складнощі для забезпечення нормальної життєдіяльності всієї соціальної, гуманітарної сфери та всіх людей, які залежать від неї, - зазначив Микола Фролов. – Тому цим питанням необхідно приділяти першочергову увагу.

Перед керівниками територій він поставив завдання зробити все для того, щоб і надалі стовідсотково і своєчасно виплачувалася заробітна плата у бюджетній сфері, пенсії, допомога з безробіття та інші виплати. Посадовець підкреслив, що пенсія повинна бути донесена до кожного пенсіонера у кожному селі.

Також він дав доручення розібратися з ситуацією щодо відвідування дітьми шкіл. За останній період з різних причин не відвідували школу 68 дітей, з них по 25 не встановлено їхнє місце знаходження.

Сьогодні особлива увагу має приділятися багатодітним родинам та тим жінкам, які цих дітей народили. А для цього, вважає заступник голови облдержадміністрації, треба забезпечити отримання звання «Мати-героїня» тим жінкам, які його ще не отримали. У 2005-2009 роках в області його удостоєні 153 багатодітні матері. Проте за цей період не було жодного подання на отримання цього звання з Розівського та Новомиколаївського районів, по одному було з Гуляйпільського району та міста Токмак, що не відповідає реаліям. Наприклад, у Розівському районі на обліку перебувають 53 багатодітні родини, у Новомиколаївському – 105.

Заступник голови облдержадміністрації Олександр Сін повідомив, що за січень індекс споживчих цін по області склав 102,2% (3-4 місце в Україні), у тому числі на продукти харчування та безалкогольні напої – 103,6, що менше, ніж в інших промислових регіонах. Це свідчить про певні об'єктивні причини зростання цін.

- Проте величина індексу у 103,6%, безумовно, не може задовольняти нікого, у першу чергу – людей, - зазначив Олександр Сін.

Серед головних факторів, що впливають на зростання цін, посадовець відзначив збільшення цін у виробників, великих постачальників та різке погіршення погодних умов, що негативно позначилося на овочевій групі.

Проте заступник голови ОДА вважає безпідставним зростання цін на хліб, адже в області запас продовольчого зерна складає понад 361 тисячу тонн, чого вистачить на півтора року, а ціна на нього не зростає. О.Сін доручив розібратися із ситуацією щодо забезпечення хлібом міста Токмак, який подорожчав до 30%, також проаналізувати причини зростання цін по 28 товарах, вжити заходи до зниження їх рівня до середньообласного та створити на територіях конкурентні умови для роботи за ринковими методами. Особливо це стосується овочевої групи. В області вирощується достатньо овочів, які вивозяться за її межі, а потім завозяться у півтора раза дорожче. Одна з причин цього – наші овочі не закуповують оптовики. За словами Олександра Сіна, місцева влада не займається питаннями забезпечення своїх територій овочевою продукцією та не створює для цього умови. Він дав завдання розробити по кожному місту відповідні програми щодо забезпечення овочевою продукцією. А також доручив продовжити практику проведення у містах ярмарків сільгосппродукції, щоб впливати на рівень цін у роздрібній мережі.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також