Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Створення сприятливого бізнес-середовища – пріоритетне завдання обласної влади

19 лютого 2010 - 15:05

Заступник голови облдержадміністрації Олександр Сін провів засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва.

У кризовий 2009 рік з метою підтримки бізнесу обласна влада розробила і затвердила Комплексну програму розвитку підприємництва в Запорізькій області на 2009-2010 роки. З деякими підсумками щодо виконання заходів цієї Програми за минулий рік членів координаційної ради ознайомила заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації Світлана Кругляк.

За даними Державної податкової адміністрації кількість малих підприємців в області торік збільшилась на 20,6% проти показника 2008 року. Однак, протягом цього ж часу на 12,4 % зменшилась кількість найманих працівників, задіяних у цій сфері. Заступник голови ОДА Олександр Сін пояснює це уповільненням господарської діяльності, що підтверджується і зменшенням (на 22,2% у порівнянні з 2008 роком) надходжень до бюджету від малого бізнесу.

Разом з тим, одним з пріоритетних напрямків роботи обласної виконавчої влади залишається створення сприятливих умов для ведення бізнесу. Так, протягом року фахівцями облдержадміністрації було напрацьовано та направлено до центральних органів влади 11 пропозицій, спрямованих на покращення бізнес-середовища в Україні, і 5 з них вже враховані у законах та законопроектах.

Іншим напрямком роботи, який знаходиться під постійним контролем обласної влади, є спрощення процедури видачі підприємцям дозвільних документів. З цією метою торік була розроблена проектна пропозиція «Стандартизація дозвільних послуг та впровадження оцінки ефективності їх надання на території Запорізької області», що дозволить скоротити як часові, так і фінансові витрати підприємців.

У Запоріжжі та Мелітополі успішно реалізується проект підтримки місцевих товаровиробників «Купуй запорізьке – обирай своє». Ці два міста стали лідерами регіону й у створенні кластерів та галузевих рад. За минулий рік в області були зареєстровані 2 кластери – «Бджола не знає кордонів» та «АгроБУМ», а також 45 галузевих рад – з питань торгівлі, послуг, сільського господарства, промисловості та продуктів харчування. Всі ці об'єднання мають не тільки захищати права підприємців, а й підтримувати діалог з місцевою владою, надаючи конкретні пропозиції щодо покращення умов ведення підприємницької діяльності.

В цілому ж, з 61 заходу, передбаченого Комплексною програмою, у 2009 році повністю виконано 52, частково – 5, через відсутність фінансування 4 заходи програми наразі не виконані і чекатимуть на реалізацію у поточному році.

Також члени координаційної ради заслухали звіти керівників галузевих рад щодо проведеної ними роботи у минулому році.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також