Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Термін готовності до повені – негайно!

19 лютого 2010 - 16:05

Голова постійної обласної комісії з питань ТЕБ та НС, перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Бережний провів засідання обласної постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Олександр Бережний відзначив, що сьогодні на території області складається дуже серйозна ситуація у зв’язку з погодними умовами.

Ще раніше завдяки злагодженим діям підрозділів МНС, «Запорізького облавтодору», «Запоріжжяобленерго» та виконавчої влади вдалося організувати чітку роботу з визволення населених пунктів із недавнього снігового полону, відновити електропостачання та безперебійний проїзд автотранспорту, вирішувати інші питання життєзабезпечення цих територій.

- Стихія знову показала, що там, де є дисципліна, кваліфіковані спеціалісти, які працюють на упередження, там  є і конкретні позитивні результати, - підкреслив  перший заступник голови облдержадміністрації.

Проте ще більше занепокоєння викликає те, що нас може очікувати у найближчі дні. Вже почалося підвищення рівня води, зокрема, на ріці Берда – на 9 сантиметрів, на Молочній – на 3-9 сантиметрів. Тому на засіданні комісії особливу увагу було приділено тому, що у максимально стислі терміни може зробити місцева влада.

Про підготовку місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2010 році доповів начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Володимир Янько.

Він повідомив, що для забезпечення готовності органів управління, сил і засобів для оперативного реагування при загрозі та виникненні надзвичайних ситуацій, пов’язаних з погодними умовами, в області розроблено, затверджено та доведено до виконавців “План дій головних управлінь, управлінь обласної державної адміністрації, обласних управлінь та установ, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування щодо підготовки та пропуску льодоходу, повені та паводків у 2010 році”.  Управлінням МНС облдержадміністрації забезпечено здійснення моніторингу виконання заходів цього плану.

Для керівництва роботами з пропуску льодоходу, повені та паводків в  районах та містах області  створено 33 оперативні штаби та 47 оперативних (мобільних) груп, з яких 1 - в управлінні МНС облдержадміністрації, 14 - в обласних службах цивільного захисту та 32 - в районах, містах та районах міст. Розроблено регламент їх роботи, у тому числі цілодобового чергування.

В області визначено 194 населені пункти, в яких за допомогою мережі режимно-спостережувальних свердловин проводиться посилений контроль за динамікою зміни рівнів ґрунтових вод. Для захисту від підтоплення населених пунктів, сільгоспугідь та відведення дренажних вод із подових понижень у Михайлівському, Токмацькому та Кам'янсько-Дніпровському районах періодично працюють дренажні насосні станції, свердловини вертикального дренажу і насосна станція “Східний скид”.

Перші потепління та дощі з 15 лютого показали,  що цей план  у деяких районах області  виконується формально. Не проводиться робота з розчистки від сміття та мулу водопропускних труб, кюветів, відкритих колекторів, а навпаки, все це засипається та захаращується сміттям,  не ліквідовуються  глухі  дамби  на річках та водостоках для зняття перешкод для стоку води,   не створюються запаси  будівельних матеріалів, а необхідних для захисту окремих народногосподарських об'єктів та житла від можливого поверхневого затоплення, не  проводиться  постійний моніторинг стану справ та не забезпечується оперативне реагування при загрозі та виникненні підтоплення.  Мешканці - власники будинків та земельних ділянок, знаючи про можливе підтоплення, пов’язане із таненням снігу та дощами,  особисто не проводять заходи по захисту своїх осель, не проводять елементарне водовідведення від будинків, а сподіваються на сторонню силу, яка прийде та все це зробить. Сільські голови самоусунулися від проведення заходів з цього питання, не проводять роз’яснювальну роботу серед населення щодо необхідності проведення робіт із захисту своїх будинків, земельних ділянок від підтоплення. Як результат,  виникає підтоплення сільських населених пунктів, що породжує соціальну напругу серед населення, звинувачення влади у бездіяльності.

Так, у період з 15 по 18 лютого  були підтоплення подвір’їв та будинків: у Мелітопольському районі – с. Вознесенка – 50 дворів, с. Костянтинівка –    25 дворів, с. Долинське – 22 двори. Підтоплення мало місце також у селищах Удачне, Вільнотравневе. Одна з причин підтоплення – нерозчищені кювети, водостоки. У    с. Вознесенівка після прокладки газових труб засипані всі кювети. Балки у селі, які раніше були природним чинником скиду талих вод, засипані та використовуються під городи. Все це свідчить, що у селі немає господаря, ніхто не контролює ситуацію.

У Приазовському районі   підтоплення мали місце у селах Дунаївка –  9 дворів, Волна – 4 двори, Новокостянтинівка, Богданівка (СШ), Строганівка, Чкалово.

Також мали місце підтоплення підвалів та дворів у Гуляйпільському, К-Дніпровському та Якимівському районах,  містах  Запоріжжя та Бердянськ.

В умовах цього року, коли накопичилися значні запаси снігу та відмічається неглибоке промерзання ґрунту,  вирішальним фактором висоти водопілля буде інтенсивність наростання тепла та кількості  опадів в період сніготанення.

Згідно з отриманим попередженням 19, 20 лютого та у подальшому,  у зв’язку з опадами та підвищенням температури повітря, на річках Приазов’я очікується підйом рівнів води на 0,5-1,5 метра. Можливий вихід води на заплаву річок. У перчу чергу це стосується р. Обіточна.

Під час заслуховування керівників районів було з’ясовано, що у Кам’янсько-Дніпровському районі мають місце підтоплення житлових будинків та садиб, у Куйбишевському та Приазовському районах ситуація знаходиться під контролем. Мелітопольський район  до пропуску повені готовий.

Комісія вирішила проаналізувати  та перевірити пропускну спроможність гідротехнічних споруд, водопропускних труб, кюветів, відкритих колекторів; організувати заходи щодо залучення населення з прибирання снігу та пропуску води на прилеглій до будинків території;  створити аварійні  запаси палива,  будівельних матеріалів для захисту окремих народногосподарських об'єктів та житла від можливого поверхневого затоплення; перевірити стан водних об’єктів, особливу увагу звернути на пропускну спроможність ставків та штучних водосховищ. Термін виконання  цих заходів - негайно.

Також на засіданні комісії прийнято ряд інших важливих рішень з нагальних  питань.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також