Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Презентація буклету про Державні символи України та Запорізької області мовами різних національностей

29 липня 2021 - 13:32

27 липня у Центрі національних культур «Сузір’я» Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася презентація буклету про Державні символи України та Запорізької області мовами різних національностей з нагоди 20-річчя герба і прапора Запорізької області та 30-річчя незалежності України. В заході взяли участь керівники та члени національно-культурних товариств. Буклет «Державні символи України мовами національних спільнот» видано за кошти обласного бюджету, передбачені «Програмою підтримки розвитку культур національних меншин у Запорізькій області на 2018-2022 роки» у 2021 році. 

Заступник директора–начальник управління міжнаціональних відносин Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Павло Мяло розповів про вагоме значення створення символи України та Запорізької області. 27 липня 2001 року рішенням Запорізької обласної ради було затверджено герб і прапор Запорізької області. Автором символіки Запорізької області виступив Віталій Пилипенко. На жаль, художник не дожив кілька днів до ювілею, його пам’ять вшанували хвилиною мовчання. 

Про історію створення символів області та зображені на них геральдичні символи присутнім розповіли заступник директора Запорізького обласного краєзнавчого музею, професор, доктор історичних наук Георгій Шаповалов та учений секретар Національного заповідника «Хортиця», кандидат історичних наук В’ячеслав Саричев. 

Запорізька область одна з перших в Україні затвердила свій Герб. В його основу покладено перший герб запорозького козацтва, що в деяких історичних документах згадується, як перший національний Герб України.  За оцінками фахівців з геральдики, запорізький Герб вважається одним з кращих в країні.

У зображенні Герба Запорізької області виконані кольори золота, глазурі, на малиновому полі зображений козак із шаблею та рушницею. Символи козацької епохи – клейноди – нагадують про успадковані принципи демократії Запорізькій Січі. Булава вказує на владу Президента — глави держави, гаранта державного суверенітету і територіальної цілісності України. Пернач символізує виконавчу владу на місцях, бунчук — взаємодія між усіма гілками влади в області, литаври — символ народного волевиявлення.

Прапор Запорізької області малинового кольору. У центрі прапора зображений повний герб області. Малиновий колір — основний колір прапорів Запорізьких козаків і колір їх головного прапора. Нині в Україні малиновий колір символізує козацтво.

Голова Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані та керівники національно-культурних товариств зачитали текст Гімну України мовами різних національних спільнот (переклади першого куплету гімну різними мовами увійшли до презентованого видання). 

На завершення заходу всі його учасники заспівали  українською мовою гімн України.



Читайте також

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність