Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Конкуренція сприятиме оздоровленню сфери ЖКГ області

17 березня 2010 - 15:04

На цьому наголошувалося під час наради з питань реалізації житлово-комунальної політики в регіоні, яку провели голова обласної державної адміністрації Олександр Старух та його заступник Геннадій Фукс.

- Сфера житлово-комунального господарства вже тривалий час залишається однією з найбільш проблемних не тільки в області, але й у всій країні. Кардинально змінити ситуацію можна тільки за умови реформування всієї системи, але, на жаль, послідовна робота у цьому напрямку в державі не проводиться, - констатував на початку наради голова ОДА Олександр Старух. Тож посадовець закликав присутніх уважно вивчити ситуацію та визначити ті кроки, які треба зробити на місцях, щоб не тільки призупинити занепад об’єктів житлово-комунального господарства, а й по можливості забезпечити їхній розвиток.

Про високий рівень зношеності житлового фонду та комунальної інфраструктури, а також зниження якості житлово-комунальних послуг, що надають підприємства області, свідчать і факти, які навів начальник управління ЖКГ облдержадміністрації Дмитро Свіркін. За інформацією посадовця торік суттєво збільшилась кількість громадян, які звернулись зі скаргами до управління - зі 160 (у 2008 році) до 427 (у 2009 році). У переважній більшості жителі області порушують питання невідповідності якості послуг  їх вартості. Зношеність об’єктів житлово-комунального господарства в області становить понад 70%, а гроші, необхідні на капітальний ремонт, виділяти не поспішають. У поточному році, враховуючи обмеження бюджетних ресурсів, капітальні ремонти будуть проведені теж далеко не на всіх об’єктах. Тому фахівці ЖКГ бачать вихід у залученні фінансових ресурсів з приватного сектору економіки.

Олександр Старух звернув увагу присутніх на важливості створення конкурентного середовища на ринку комунальних послуг. Позитивний досвід роботи приватних структур у цій сфері маємо у Мелітополі та Бердянську. Там з 2007 року доволі успішно працюють підприємства корпорації «Коменерго». Крім того, торік Урядом була підготовлена  і затверджена «Програма реформування та розвитку ЖКГ України на 2010-2014 роки», реалізація якої має поліпшити конкурентне середовище у житлово-комунальній сфері.

Також до кроків, які мають покращити загальну ситуацію у сфері ЖКГ області, фахівці відносять приведення тарифів комунальних послуг до економічно обґрунтованого рівня, захист інвестицій підприємств, що працюють на ринку комунальних послуг та створення попиту з боку власників будинків.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів