Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ініціатива громад допомагає змінити життя на краще – перевірено досвідом

18 березня 2010 - 15:36

У Запоріжжі відбулася міжрегіональна конференція «Ініціатива громад в дії: місцевий розвиток за сприяння ЄС та ПРООН».

У її роботі взяли участь заступник голови облдержадміністрації Олександр Сін, заступник голови обласної ради Леонід Анісімов, представник Секретаріату Кабінету Міністрів України Оксана Ветлинська, керівник відділу програм допомоги Представництва Європейського Союзу в Україні Клаудіа Фішер та директор Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні Рікарда Рігер.

- Для нас це велика честь, що міжрегіональна конференція такого високого рівня проводиться саме на запорізькій землі, - зазначив Олександр Сін. – Ми вважаємо, що це є визнанням нашого певного успіху в реалізації цього проекту.

Заступник голови облдержадміністрації подякував представникам ЄС та ПРООН за увагу, співпрацю та досвід. Він зазначив, що ми весь час відчували  допомогу і зацікавленість, а це  було могутнім джерелом успіху в реалізації цього проекту.

Посадовець вважає, що саме цей проект вперше в Україні підняв на високий рівень роль громади, спонукав її до активних дій та згуртування, підвищив свідомість людей та їх відповідальність за долю своїх населених пунктів.

Коментуючи результати проекту, Клаудіа Фішер заявила: «Орієнтація на місцеві громади посилює українські громадські організації та організовує їх для вирішення проблем на місцях. Фінансування з боку Євросоюзу допомогло людям по всій Україні покращити своє повсякденне життя через удосконалення місцевої інфраструктури».

Говорячи про переваги цього проекту, пані Фішер підкреслила, що він допомагає зробити громади більш потужними, впливати на прийняття важливих рішень на їх територіях, а також може підштовхувати людей до позитивних змін.

- Ми вважаємо, що таке партнерство, яке досягається завдяки цьому проекту,  є ідеальною ситуацією, коли всі сторонни, що беруть в ньому участь,  виграють, - зазначила керівник відділу програм допомоги Представництва ЄС в Україні. – Таким чином це може допомогти впровадженню в життя пріоритетних речей, заради яких Європейський Союз працює з Україною. Це - належне врядування всієї країни та сталий розвиток.

Також Клаудіа Фішер заявила, що в Європейському Союзі вважають, що цей проект наразі є настільки успішним, що «ми беремо на себе зобов’язання продовжити його».

Директор Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні Рікарда Рігер повідомила, що коли вона прилетіла в Запоріжжя, то була вражена тут рівнем інтернаціоналізації.

- Запоріжжя прекрасно пов’язане з рештою світу, - зауважила Рікарда Рігер. – Тут є відчуття такого менталітету, який базується на принципі «я можу це зробити». І є відчуття необхідності допомогти й іншим. Ми даємо можливість всім громадам зрозуміти: ми можемо це зробити, ми знаємо, що є нашими пріоритетами, ми можемо об’єднатися заради їх реалізації.

Представник ООН підкреслила, що ключовим моментом цього проекту є побудова нових партнерських стосунків. «Ми світ приводимо в Україну, – зазначила Рікарда Рігер, - а Україну відкриваємо світу».

Старший програмний менеджер ПРООН Оксана Ремига презентувала проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», завдянням  якого є підвищення рівня життя в сільських, селищних та міських громадах по всій території України шляхом комплексного відновлення, ефективного використання та системного управління базовими об’єктами місцевої інфрастуктури.

Проект розпочав діяльність в Україні у грудні 2007 року і триватиме до лютого 2011 року. Бюджет проекту складає 13,33 млн. євро, з яких 90% - внесок ЄС, 10% - ПРООН.

Представники п’яти  сільських громадських організацій з Запорізької, Дніпропетровської, Луганської, Миколаївської та Харківської областей на конференції презентували свій досвід впровадження  ініціатив з покращення умов проживання на селі, які вони здійснили в рамках проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».  Керівництво проекту узагальнить досвід і результати співпраці з місцевими громадами у загальнонаціональному масштабі.

У нашій області з березня 2008 року за підтримки облдержадміністрації та обласної ради цей спільний проект реалізується на території 40 сільських рад та 8 районів області. Протягом цього періоду жителі сіл та селищ поступово набувають досвіду самостійного розвитку та господарської діяльності на принципах підтримки органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів