Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В обласному центрі пройде ювілейний фестиваль козацьких бойових мистецтв

26 серпня 2021 - 16:45

На Хортиці 27-29 серпня відбудеться ювілейний ХХV фестиваль «Запорозький Спас». Фестиваль має статус Всеукраїнської Толоки бойових мистецтв та національних видів спорту.

Про це йшла мова під час пресконференції з організаторами ХХV фестивалю «Запорозький Спас». У ній взяли участь директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владислав Мороко, президент громадської організації «Всеукраїнська федерація «Спас» Олександр Притула та віце-президент Всеукраїнської федерації «Спас» Костянтин Рижов.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко зазначив, що в області починаються козацькі святкові заходи, які розпочинаються ювілейним ХХV фестивалем «Запорозький Спас» і завершаться традиційним фестивалем «Покрова на Хортиці».

Президент громадської організації «Всеукраїнська федерація «Спас» Олександр Притула подякував Запорізькій облдержадміністрації за багаторічну підтримку українських традиційних бойових мистецтв. Сьогодні «Спас» вивчає легенди, перекази, традиції бойових мистецтв різних народів, охоплює 12 областей України, є філії в Аргентині, Швеції, Польщі. Це не лише спорт, а й велика соціальна, патріотична, виховна робота, реабілітаційні програми для ветеранів війни.

Цього року фестиваль очікує до 500 учасників, в тому числі, знакових гостей. Готується  насичена програма із спортивними змаганнями, показовими виступами, концертними номерами. У найбільш видовищному змаганні «Лава на лаву» візьмуть участь 6 лав, одну з них складуть ветерани АТО-ООС. Гостями фестивалю стануть 150 дітей з прифронтової зони.

Програма ХХV фестивалю «Запорозький Спас»:

- 27 серпня з 11.00 у «Кінному театрі» на о. Хортиця – вперше в історії України відбудеться Всеукраїнський турнір з боротьби греків Приазов’я «Куреш», присвячений 30-річчю Незалежності України і 200-річчю Незалежності Греції. Також пройде фестиваль грецької культури «Вогонь Еллади».

- 28 серпня о 12.00 у «Кінному театрі» на о. Хортиця – урочисте відкриття фестивалю. З 09.00 до 18.00 пройдуть відкриті всеукраїнські ігри з видів спорту, заснованих на етнічних традиціях: боротьба на поясах, боротьба навхрест, боротьба штовхач («Котигорошко»), «Спас», «Бойовий гопак», рукопаш «Гопак», «Козацький двобій», «Лава на лаву», метання ножа і сокири, фехтування на козацьких шаблях, фланкіювання, стрільба з лука. Відбудуться змагання з бойових мистецтв: бокс, карате, ММА, джиу-джитсу, бразильське джиу-джитсу, нят нам, ушу, тайцзицюань, кікбоксинг, тхеквондо та інших.  Відбудуться показові виступи, виставка народних майстрів, майстер-класи.

- 29 серпня у с. Протовче на о. Хортиця – день пам’яті героїв АТО-ООС,  «круглий стіл» на тему розвитку національних видів спорту та бойових мистецтв в Україні та світі, віче.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю 


Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку