Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада тримає на контролі проблеми освітньої галузі

27 серпня 2021 - 08:00

Учора, під час вітального виступу на розширеному засіданні серпневої конференції педагогічних працівників Запорізької області, голова облдержадміністрації Олександр Старух визначив проблемні напрямки освітньої галузі, які необхідно розв'язати у найкоротші терміни.

Перша проблема – необхідність розпочинати новий навчальний рік в умовах зростання захворюваності на COVID-19.  

  • Щойно завершилося засідання обласної комісії з надзвичайних ситуацій, на якій ми продовжили до 1 жовтня дію адаптивного карантину. Динаміка захворюваності на COVID має тенденцію на зростання. Маємо збільшення завантаження ліжок з киснем з 4% до 15% . Як ви знаєте, діє постанова Кабміну, згідно якої очне навчання з 1 вересня може відбуватися лише  за умов, коли вакцинованими будуть не менше 80% персоналу. А які ж у нас показники вакцинованості серед вчителів області? Дошкільні заклади – 33% вакцинованого персоналу; позашкільна освіта – 4%; середня освіта – 50%; професійна освіта – 76% передвища освіта – 41% вища – 57%. Статистика каже сама за себе, коментарі зайві, - наголосив Олександр Старух.

Наступне важливе питання – безпекові заходи у закладах освіти. У цьому році з обласного бюджету на них було заплановано понад 55 мільйонів гривень.  Станом на сьогодні директори шкіл спромоглися використати лише 11 мільйонів. А це відповідальність директора школи та керівника територіальної громади. В масштабах області подано 19 судових позовів щодо закриття навчальних закладів, умови навчання яких не відповідають пожежним вимогам. 

  • Уявіть собі, що буде у випадку ухвалення судами рішень про закриття цих шкіл? Де ми будемо дітей навчати? Відповідь від керівників територіальних громад, на жаль, я не отримав, - акцентував очільник області.

Ще у травні минулого року з офісу Президента прийшов лист, у якому було зазначено, що після перевірки співробітниками державної служби з питань харчової безпеки та захисту прав споживачів харчоблоки 29 шкіл в області мали суттєві недоліки. До 1 вересня минулого року ці зауваження виправити так і не вдалося, і лише протягом останніх восьми місяців проблему нарешті вирішили: на сьогодні залишилася лише одна школа, яка до 1 вересня також обіцяє усунути усі зауваження.

Звернув увагу очільник області і на забезпеченість шкіл області підручниками. Так, станом на сьогодні дві третини книжок для восьмого та четвертого класу до шкіл області не надійшли. І керівництво обласної ланки освіти має тримати це питання на щоденному контролі.

Окремо Олександр Старух зупинився на питаннях якості освіти. На його думку, щорічні підсумки зовнішнього незалежного оцінювання доводять факт зниження рівня знань учнів. Так, у цьому році кожна третя дитина в Запорізькій області не здала математику. Кожен п’ятий учень не здав історію. Мову та літературу - кожен десятий. 

На закінченні наради Олександр Старух привітав освітян з 31-м за ліком навчальним роком у незалежній Україні. Він висловив впевненість, що спільними зусиллями проблеми будуть подолані, а показники якості освіти в області лише зростатимуть.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю 


 

Читайте також

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»

Триває набір кадрового резерву держслужбовців

СБУ викрила «суддю» з Мелітополя, яка виносила сфабриковані вироки місцевим мешканцям

Коли говорять гармати, музи не мовчать: у Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт «Акорди Хортиці»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області