Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Освітяни підбили підсумки роботи та визначилися з пріоритетами на новий навчальний рік

27 серпня 2021 - 08:15

26 серпня в сесійній залі Запорізької обласної ради відбулося  розширене засідання серпневої конференції педагогічних працівників Запорізької області. У роботі колегії взяли участь голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух, заступник голови Запорізької обласної ради Геннадій Фукс, заступник голови обласної державної адміністрації Руслан Шиханов.

Освітяни обговорили широке коло проблем, серед яких найбільш дискурсивними виявилися питання модернізації харчоблоків та забезпечення якісного харчування.

Виступаючи з доповіддю перед зібранням,  т. в. о. директора департаменту освіти облдержадміністрації Олена Сороченко також докладно зупинилася на цій проблематиці.

  • Хочу звернути вашу увагу на наскрізній для всіх сфер освіти темі – створенні  безпечного і здорового освітнього середовища. Для досягнення нової, високої якості освіти на всіх рівнях необхідно забезпечити виконання комплексу стратегічних завдань в організації здорового харчування. Це, зокрема,  введення з 1 вересня нових норм харчування для закладів дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної освіти, - сказала Олена Сорочеко.

Одним з найважливіших напрямків реформування сьогодні також є оновлення матеріально-технічної бази харчоблоків  та закупівля сучасного обладнання. Протягом тривалого часу не приділялося належної уваги питанню ресурсного забезпечення харчоблоків  закладів освіти. І лише у 2020 році за рахунок коштів державного бюджету розпочався процес фінансової підтримки модернізації застарілого технологічного обладнання харчоблоків. Запорізька область отримала майже 16,5 млн грн субвенції з державного бюджету на ремонт та придбання обладнання для їдалень закладів загальної середньої освіти. На ці кошти було закуплене технологічне обладнання для їдалень 65 шкіл. Проте, на сьогодні  частина закладів дошкільної, загальної середньої, професійної освіти  ще  потребує поточного та капітального ремонту приміщень харчоблоків  та оновлення їх матеріально-технічної бази.

  • Сьогодні наше завдання номер один – навчити дитину правильно харчуватись та провести комплексну реформу системи харчування у всіх ланках освіти області, - підвела риску з цього питання Олена Сороченко.

Інша доповідачка - начальниця управління за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Дежпродспоживслужби в Запорізькій Світлана Власова підкреслила, що в цілому спостерігається позитивна динаміка з покращення роботи харчоблоків освітніх закладів області. В той же час, є і недоліки:

  • На жаль, матеріально технічний стан деяких закладів не відповідає чинним нормам. На привозній воді працюють 128 закладів, є школи, що використовують колодязну воду. Харчоблоки 5 закладів не мають проточної холодної води, - зазначила Світлана Власова.

Станіслав Романчук, директор департаменту освіти і науки Запорізької міської ради поділився з учасниками здобутками влади міста у питаннях покращення харчування у навчальних закладах Запоріжжя. Так, ще наприкінці 2020-го року в Запоріжжі була запроваджена програма «Безпечне харчування в закладах освіти», яка визначала форми організації самого харчування, нові санітарні стандарти, і модернізацію самих харчоблоків, і питання зміни норм харчування. 

  • Протягом останніх 3-х років міська влада виділила близько 1 мільйона гривень на оновлення харчоблоків. Це добре, але треба більше. На ці цілі вищезгаданою програмою передбачається близько 200 мільйонів гривень, - констатував Станіслав Романчук.

Жвавий інтерес в учасників конференції викликала розповідь  Ольги Ставицької, заступниці голови з питань діяльності виконавчих органів влади Широківської сільської ради. Виявляється, в освітніх закладах громади було запроваджено безоплатне для учнів, але, в той же час, дешеве та поживне харчування.

Обговорення цих та інших проблем освітньої галузі тривало понад 2-х годин. За підсумками колегії одноголосно було ухвалено проєкти рішень щодо найважливіших проблем освітньої галузі. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


 

Читайте також

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 268 разів вдарили по Запорізькій області