Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Бізнес просить не заважати працювати

30 березня 2010 - 14:12

Питання покращення інвестиційної привабливості українського бізнесу через спрощення регуляторного середовища розглянуто в облдержадміністрації на засіданні «за круглим столом», яке проводилося за ініціативи Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в Україні.

У заході взяли участь стажист на посаду першого заступника голови облдержадміністрації Володимир Кальцев, голова представництва Держкомітету України з питань регуляторної політики та підприємництва в Запорізькій області Микола Погрібняк, запорізькі підприємці та представники громадських організацій.

- Ми хочемо поліпшити інвестиційний клімат в Україні та полегшити роботу підприємців, - зазначив Володимир Кальцев. – Передусім, ми хочемо здешевити входження в бізнес, спростити процедури відкриття підприємств, отримання дозвільних процедур, скоротити кількість ліцензій та збільшити строки їх дії тощо. Це та велика кількість питань, які ми запропонуємо як Уряду, так і всім органам місцевої влади.

Частину з них, вважає посадовець,  можна   вирішити на місцевому рівні, а іншу буде доведено до відома Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, який дасть відповідні доручення Уряду. Адже сьогодні є вертикаль влади, яка дозволяє вирішувати всі проблеми комплексно.

Микола Погрібняк підкреслив, що голова облдержадміністрації Борис Петров поставив завдання перед керівниками владних структур щодо поліпшення інвестиційного клімату в Запорізькій області, зокрема, буде створена економічна рада з напрацювання необхідних змін для поліпшення економічного стану регіону.

Аналітик проекту IFC «Інвестиційний клімат в Україні» Вікторія Тетьора повідомила цікаві дані, які отримані за результатами дослідження МФК. Опитування майже двох тисяч українських бізнесменів проводилися з грудня 2008 по березень 2009 року.

На її думку, наші перевіряючи органи є занадто активними. Зокрема, за 2008 рік перевірялися 75% підприємств та 72% приватних підприємців. Для порівняння: у країнах ЄС цей показник становить 10-15%.

Тільки дотримання трьох регуляторних процедур приватному сектору України в 2008 році коштувало 8,2 мільярда гривень. В еквіваленті за ці кошти можна було б створити нові робочі місця та оплатити працю 275 тисяч чоловік.

Ще більш вражаючі факти оприлюднив аналітик з юридичних питань проекту IFC «Інвестиційний клімат в Україні» Сергій Глущенко. За його словами, в Україні працюють 85 контролюючих органів, що в 4-5 разів більше навіть в порівнянні з країнами колишнього Радянського Союзу. Тому його основна теза: не потрібно заважати бізнесу, який створює робочі місця, випускає продукцію та пропонує послуги, наповнює бюджети територій та виплачує людям зарплату.

Також необхідно переглянути велику кількість застарілих норм, адже в Україні діє майже 16 тисяч стандартів, дві третини яких розроблені ще в Радянському Союзі. Проте доступ до цих необхідних документів дуже обмежений: їх можна знайти або за оплату, або у спеціальних бібліотеках. Хоча доступ має бути вільним.

На жаль, і досі в країні не складено точного переліку дозвільних документів, називають приблизну цифру – кілька сотень.

Однак є і позитивні зміни. На засіданні  повідомлено, що з 30 грудня 2009 року вступив в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні». Закон спрощує три найбільш складні та витратні регуляторні процедури – створення компанії, отримання дозволів та ліцензування. Також передбачається скорочення у 100 разів мінімального статутного капіталу, необхідного для створення підприємства з обмеженою відповідальністю (з $9000 до $90), безстроковий термін дії більшості ліцензій, обмеження строку видачі дозволів до 10 днів. Однією з основних прогресивних норм закону є запровадження принципу мовчазної згоди, що суттєво спрощує процедуру отримання дозволів.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області