Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада підтримує розбудову демократичного та ґендерно-рівноправного суспільства у Запорізькому краї

9 вересня 2021 - 16:05

Сьогодні до облдержадміністрації завітала Голова офісу ООН Жінки в Україні Еріка Квапілова та її колеги, щоб представити керівництву області Фазу ІІ проєкту «Розбудова демократичного, мирного та ґендерно-рівноправного суспільства в Україні» і обговорити процес впровадження політики гендерної рівності та зобов’язань щодо Порядку денного «Жінки. Мир. Безпека».

  • Раді бачити Вас у нашому регіоні. Запорізька область - це край, де питанням гендерної рівності приділяють особливу увагу. Адже це умова справедливого розподілу ресурсів серед різних груп населення, що проживають на території. Запорізька облдержадміністрація в своїй щоденній роботі керується принципами справедливості й рівності у правах, свободах, обов’язках, можливостях і відповідальності. З появою на території області представництва ООН Жінки питаннями гендерної рівності та впровадження порядку денного «Жінки, мир, безпека» ми займаємось комплексно та системно, - розповів заступник голови ОДА Руслан Шиханов, спілкуючись із представницями структури ООН Жінки.

Починаючи з 2018 року, структура ООН Жінки в Україні надає у Запорізькій області підтримку регіональним та місцевим органам влади з включення гендерних питань у процеси децентралізації та управління, запобігання гендерно-зумовленому насильству та локалізації порядку денного Резолюції Ради Безпеки ООН 1325  "Жінки. Мир. Безпека".  У партнерстві з обласною державною адміністрацією, п’ятьма об’єднаними громадами та іншими зацікавленими сторонами, структура ООН Жінки реалізовувала проєкт «Побудова демократичного, мирного та ґендерно рівного суспільства в Україні».

  • Ми сьогодні зустрічаємося як давні партнери та друзі. Структура ООН Жінки вже не перший рік надає підтримку нашим громадам. Перший етап показав свої результати. У п’яти громадах напрацювали вагомий досвід роботи з колективами жінок і чоловіків, вразливими категоріями населення. І за результатами роботи ми побачили, що в пілотних громадах значно зріс рівень безпеки і згуртованості, а також з’явилося розуміння тих проблем, на які території не звертали раніше уваги. Досвід цих п’яти громад безцінний. А сьогодні географія проєкту значно розширилася і впевнена, що ми ще не одного разу зустрінемося та обговоримо спільні досягнення, нові здобутки наших громад у розбудові демократичного та ґендерно-рівноправного  суспільства, - зауважила Зінаїда Бойко у розмові з гостями регіону.

У квітні 2021 р. Запорізька ОДА прийняла свій другий Регіональний план дій щодо впровадження Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 на період 2021 - 2025 рр. у консультації зі структурою ООН Жінки та місцевим громадянським суспільством, включаючи Коаліцію «Запоріжжя-1325». Протягом першого етапу проєкту, а також зважаючи на нові виклики, пов’язані із завершенням реформи децентралізації, ООН Жінки за підтримки Уряду Норвегії розпочала другу фазу проєкту «Побудова мирного, демократичного та ґендерно-рівноправного суспільства в Україні» в Запорізькій, Луганській та Донецькій областях.

  • Я приступила до виконання своїх обов’язків нещодавно  і це мій перший візит до вашого регіону. Сподіваюсь, що ситуація з ковід незабаром покращиться, і ми зможемо частіше зустрічатися особисто, а не онлайн. Сьогодні ж хочу подякувати Вам за плідну співпрацю та постійну готовність працювати. Ми раді, що у Запорізькій області багато положень про гендерну рівність покладено в основу головних соціально-економічних планів. Ми також приїхали сюди обговорити як нинішню співпрацю, так і майбутні напрями партнерства. Сподіваюсь, що результатом плідної роботи стануть не тільки стратегічні документи, а й практичні результати. Зі свого боку ми завжди готові надати всю необхідну експертну та методичну допомогу, - зазначила Еріка Квапілова.

Учасники зустрічі обговорили різні напрями подальшої співпраці. Так, особливої уваги потребують сьогодні питання мінімізації негативного впливу пандемії, зокрема, обмежувальних заходів, які призводять до зменшення економічної потужності родин і зростання домашнього насилля. Крім того, окремо обговорювалися моменти проведення інформаційно-просвітницької роботи із подолання в суспільстві гендерних стереотипів, підвищення рівня безпеки в громадах, підтримки вразливих категорій жінок і чоловіків.

Довідково.

ООН Жінки є структурою ООН, яка займається питаннями рівності жінок і чоловіків та розширенням прав жінок. Структуру ООН Жінки було створено для захисту прав жінок та дівчат на міжнародному рівні та прискорення процесу задоволення їх потреб по всьому світові.

Структура ООН Жінки працює в Україні з 1999 року з метою сприяння країні у виконанні своїх зобов'язань по досягненню гендерної рівності та забезпечення прогресу в інтересах і жінок, і чоловіків. Починаючи з 2015 року, структура ООН Жінки почала розширювати свою присутність і програмну діяльність. Структура ООН Жінки сприяє врахуванню гендерних факторів у процесах планування та оцінок гуманітарних потреб з метою більш повного забезпечення найбільш актуальних і життєво важливих гуманітарних потреб. Структура ООН Жінки надає підтримку щодо розширення участі жінок, особливо жінок, які страждають від різних форм дискримінації внаслідок вимушеного переселення, віку, інвалідності, етнічної приналежності або інших чинників. Структура ООН Жінки також сприяє в реалізації заходів з постконфліктного відновлення і миробудівництва, активно виступаючи на захист і підтримку реалізації Порядку денного з питань жінок, миру і безпеки.


 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку