Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Захворюваність на COVID стрімко зростає, тому надважливо вчасно захистити себе та зробити щеплення

13 вересня 2021 - 15:57

Про епідемічний стан у Запорізькій області та темпи вакцинальної кампанії проти COVID-19 поговорили сьогодні на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під керівництвом голови облдержадміністрації Олександра Старуха. 

Заступник директора ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Олександр Мащак, звітуючи про стан захворюваності на COVID-19, охарактеризував ситуацію як неоднозначну. Регіон, як і вся Україна, перебуває у "зеленій" зоні, однак за показниками останніх чотирнадцяти днів обласний показник виріс у 1,5 рази та відповідає критеріям переходу в "помаранчеву" зону. Олександр Мащак наголосив, що найбільш ефективним засобом протидії COVID-19 та недопущення погіршення ситуації залишається вакцинація. 

За оперативними даними ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» на сьогодні в області щеплено 204 642 людини. Однак, темпи варто збільшувати.

Директор Департаменту охорони здоров'я ОДА Олексій Кулинич, в свою чергу, поінформував комісію щодо показників завантаження ліжкового фонду та готовності закладів медицини до загострення ситуації з COVID. За його словами, наразі рівень завантаження лікарень рівний 21%. На сьогодні госпіталізовано 324 людини. З них 278 пацієнтів перебувають на кисневій терапії, а 50 знаходяться у відділеннях інтенсивного лікування. Олексій Кулинич зазначив, що у випадку заповнення 40% ліжкового фонду всі ковідні госпіталі мають резерв ліжок, а за потреби - для лікування хворих на COVID  залучать й інші медзаклади. 

Коментуючи готовність медичної системи до прийому ковідних пацієнтів, голова Запорізької ОДА Олександр Старух зауважив, що не на всіх територіях керівники медзакладів відповідально поставилися до цього питання. 

  • Досі не введено в експлуатацію кисневі мережі в Бердянську та Кам'янці-Дніпровській. Ми бачимо лише безвідповідальне ставлення керівництва до цих проблем. Але що ми будемо робити, коли хворих в цих громадах стане більше, ніж зможе прийняти лікарня? Вкотре наголошую, що необхідно найближчим часом завершити цю роботу, -  наголосив Олександр Старух, звертаючись до керівників територій. 

Очільник області також зазначив, що актуальним для всіх громад залишається питання вакцинації освітян. 

На сьогодні щеплення в області пройшли лише 23 022 працівника галузі. Найгірші показники серед працівників дитсадків. Трохи краща ситуація у школах та професійно-технічних закладах. Найкращі показники відповідального ставлення до вакцинації у Мелітопольському районі, а найгірші -  Василівському та Бердянському.

  • На сьогодні 90 відсотків  медпрацівників вакциновані.  Відповідально до власного здоров'я та безпеки інших поставилися і працівники нашого медичного університету. Вже минулого тижня щеплення там пройшли 81% працівників, - прокоментував ситуацію з вакцинацією Олександр Старух. 

Такого ж відповідального ставлення до вакцинації представники обласної влади очікують і від решти освітян. 

  • Є чітке рішення Уряду. Щоб школа чи дитсадок працювали, у них має бути вакциновано не менше 80% працівників. Якщо ці вимоги виконані, то заклад працюватиме у звичному режимі, а якщо ні, то переходить на дистанційний формат, -  додав керівник ОДА.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни