Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вакцинація – це гарантія власної безпеки та значна підтримка медичної системи

16 вересня 2021 - 12:52

На цьому наголосив сьогодні голова Запорізької ОДА Олександр Старух під час пресконференції з актуальних питань життєдіяльності Запорізької області.

  • Ситуація з захворюваністю ускладнюється дуже стрімко. Вже десятка областей потенційно в «жовтій» зоні. У щоденному режимі ми готуємося до можливих спалахів хвороби, посилюємо спроможності медичної системи, - зауважив Олександр Старух.

Керівник облдержадміністрації також повідомив, що триває робота з введення нових кисневих станцій в експлуатацію та забезпечення лікарень додатковими кисневими концентраторами. Так, йде робота з встановлення мереж потокового кисню в Оріхові та Дніпрорудному. До кінця місяця у лікарнях первинної ланки з’являться нові концентратори. Їх закупили ще влітку за кошти державної субвенції і наразі триває розподіл по територіях понад 800 апаратів. На сто відсотків забезпечено киснем ліжка у реанімаційних та дитячих відділеннях.

  • Нам з вами варто пам’ятати, що можливості медичної системи не безмежні. І це пов’язано, насамперед, не з кількістю ліжок або обладнання, а з людським ресурсом. Апарат штучної вентиляції легенів не може працювати сам. Його роботу забезпечують кілька людей. І вони мають бути фахові. Тому, в усіх країнах світу для підтримки власної медичної системи в період пандемії вводять карантин та проводять вакцинальну кампанію. Це елементарні дії задля захисту себе та свого оточення. Відмовляючись від імунізації без вагомих причин, кожен ставить лікаря перед вибором: кого рятувати, а кого ні, - наголосив очільник регіону.

Олександр Старух акцентував увагу журналістської спільноти на тому, що зараз найбільш відповідально до вакцинації мають поставитися освітяни. Новий штам COVID-19 найбільше поширюється серед дітей, з якими щоденно контактують вчителі та вихователі.

  • Є рішення Уряду про переведення на дистанційну форму роботи тих освітніх закладів, де в момент посилення карантину буде менше 80% щепленого персоналу. І це не підлягає обговоренню та обов’язково до виконання, - прокоментував ситуацію Олександр Старух.

Нагадаємо, що станом на 15 вересня до роботи в «жовтій» зоні готові 10 закладів освіти Бердянського району, 7 – Василівського, 42 – Запорізького, 71 – Мелітопольського, 27 – Пологівського. Натомість, працівники шкіл-інтернатів обласного підпорядкування забезпечили рівень вакцинації 90 і більше відсотків.  

  • Цьогоріч ми побачили всі наслідки дистанційної освіти. Значно знизилися показники результатів ЗНО. Зрозуміло, що цьому є різні причини, але одна з них – онлайн освіта, яка не забезпечує ні соціалізації дітей, ні їх звичайної комунікації. Діти мають здобувати якісну освіту, ходити до школи чи дитсадка, - зауважив керівник області.

Голова Запорізької ОДА також додав, що люди самі обирають, щепитися чи ні, однак, і можливості у них будуть відповідно різні. Громадяни за Конституцією України мають як права, так і обов’язки. Тому варто відповідально ставитися до свого здоров’я, життя рідних та не наражати на небезпеку своє оточення.

  • Ми працюємо у щоденному режимі і, зі свого боку, координуємо роботу медичної системи, щоб кожен міг в будь-який зручний час прийти до медзакладу та зробити щеплення. Головне – освітяни мають самі відповідально поставитися до свого здоров’я і своєї роботи, потурбуватися про безпеку рідних та своїх вихованців, - зазначив Олександр Старух, коментуючи показники імунізації запорізьких педагогів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

348 ударів по 14-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 753-го дня війни

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко з робочим візитом відвідав Запорізьку область

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області