Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Борис Петров: «Наше головне завдання – забезпечити запоріжцям краще життя»

9 квітня 2010 - 14:31

Голова облдержадміністрації Борис Петров провів розширене засідання колегії облдержадміністрації.

У заході взяли участь голова обласної ради Павло Матвієнко, стажист на посаду першого заступника голови ОДА Володимир Кальцев, заступник голови ОДА Геннадій Фукс, стажисти на посаду заступника голови ОДА Лариса Мефьодова,  ОДА Микола Ярмощук,  Станіслав Лимарчук.

Про подолання  кризових явищ в регіоні на основі проведення системних реформ, визначених у передвиборній програмі Президента України В.Ф.Януковича «Україна – для людей!» доповів голова облдержадміністрації Борис Петров.

Очільник регіону відзначив, що наша область входить у число найбільш постраждалих  від фінансово-економічної кризи. За результатами комплексної оцінки соціально-економічного розвитку регіонів країни за 2009 рік регіон посів 25 місце. Вплив кризи на економіку  продовжується і в нинішньому році. Зокрема, обсяг промислового виробництва за січень-лютий  порівняно з відповідним періодом 2009 року скоротився на 2% (по Україні приріст склав 8,8%). Спад продовжується у більшості галузей (крім електроенергетики і легкої промисловості, де приріст склав 11% і 9% відповідно), у тому числі в металургії цей показник дорівнює 3%, машинобудуванні - 12%, харчовій промисловості – 7%.

- Причина такої сумної статистики полягає в серйозних проблемах на наших промислових підприємствах, у вирішенні яких, за моїм глибоким переконанням,  спільно з власниками повинні взяти участь також представники влади, - підкреслив Борис Петров.

Голова облдержадміністрації вважає, що без державної підтримки, реформування податкової системи, стимулювання бізнесу, створення сприятливого інвестиційного клімату окремим підприємствам не вижити. Також позитивну роль у їхньому відродженні  повинен зіграти перегляд тарифів на енергоносії та транспортні перевезення, зменшення податкового навантаження.

Борис Петров повідомив, що у сільському господарстві за січень-лютий поточного року забезпечено зростання валової продукції на 4,8%, що обумовлено збільшенням виробництва м'яса на 4,3% та яєць на 11,9%. У той же час продовжує скорочуватися виробництво молока - на 9,8% до відповідного рівня 2009 року. При цьому поголів'я корів зменшилося на 4,2%.

Щодо ситуації на споживчому ринку, то вона характеризується зниженням роздрібного товарообігу в порівнянних цінах на 8,6%, а також зростанням цін з початку року на 4,2% (по Україні – на 3,7%). Найбільше подорожчали продукти харчування - на 7,4%. І це питання сьогодні особливо турбує обласну владу. При цьому в лютому  заробітна плата по області збільшилася у порівнянні з січнем на 1,1% і склала 1866,3 грн., що на 90 грн. менше, ніж в середньому по Україні.

Серед нинішніх негативів доповідач також виділив те, що загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати за січень-лютий зросла на 26,6%, у т.ч. на економічно активних підприємствах – на 22%, і на 1 березня склала 73,7 млн. грн. та  40,7 млн. грн. відповідно.

Також з початку року збільшилася заборгованість з платежів до Пенсійного фонду України на 8,5% і на початок березня досягла 138,7 млн. грн.

Борис Петров повідомив, що за січень-лютий до загального фонду бюджетів усіх рівнів по області надійшло 907,3 млн. грн. У порівнянні з відповідними показниками минулого року мобілізація податків і зборів до загального фонду Державного бюджету збільшилася на 5,2% і склала 526,2 млн. грн., до місцевих бюджетів - на 6,5% (381,1 млн. грн.). План надходжень до держбюджету виконано на 65,8%, по доходах місцевих бюджетів – на 101,5%.

- Таким чином аналіз ситуації в області підтверджує, що потрібні серйозні зміни. Нам разом треба зрушити проблеми з «мертвої точки», на практиці реалізуючи принципи та методи Віктора Федоровича Януковича, які викладені у програмі «Україна – для людей!», - наголосив Борис Петров. – Ми повинні об’єднати всю область в один кулак. Всі ради, районні адміністрації та управління повинні  працювати разом. Ворогів у нас немає. Люди чекають від нас кращого життя і наше головне завдання – забезпечити запоріжцям краще життя. Ми маємо для цього всі можливості: потужну команду, серйозні внутрішні ресурси, допомогу від Президента України та Кабінету Міністрів.

Голова обласної ради Павло Матвієнко у своєму виступі зазначив, що для виведення регіону з кризи всі органи виконавчої та представницької влади повинні працювати спільно, а для цього необхідно виробити нові підходи. Також він вважає, що сьогодні одним з головних завдань повинно стати підвищення заробітної плати працюючим як мінімум на 15 відсотків.

У ході обговорення цього питання висловив свої критичні зауваження та пропозиції щодо подолання кризових явищ у регіоні народний депутат України, президент, голова Ради директорів ВАТ «Мотор Січ», Герой України В’ячеслав Богуслаєв. Він вважає, що пріоритетними в життєдіяльності області повинні стати питання охорони здоров’я, охорони праці та відвернення техногенних і технологічних катастроф. На його думку, усі без винятку громадяни повинні поважати закони, тоді в країні буде порядок. А найголовнішим завданням влади і запорізької громади має стати турбота про воду, яку ми споживаємо, та про повітря, яким ми дихаємо. В’ячеслав Богуслаєв вважає, що сьогодні склалося катастрофічне становище з рибою у рибному господарстві. За його словами, через те, що воду у Дніпрі штучно понизили на півтора метра, обміліли річки, загинула велика кількість риби.

- Це і є техногенна катастрофа у нашому регіоні, - резюмував В’ячеслав Богуслаєв.

Борис Петров відразу відреагував на цей виступ та доручив провести спеціальну нараду.

За результатами обговорення цього питання буде видано відповідне розпорядження голови облдержадміністрації.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Запорізька платформа безпеки та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»

Триває набір кадрового резерву держслужбовців

СБУ викрила «суддю» з Мелітополя, яка виносила сфабриковані вироки місцевим мешканцям