Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вільнянська міська влада отримала рекомендації щодо покращення своєї роботи

6 жовтня 2021 - 13:01

Якісна робота органів влади та налагоджена комунікація між ними особливо важливі в умовах пандемії. Тому облдержадміністрація ініціювала цьогоріч низку перевірок роботи органів виконавчої влади на окремих територія. Сьогодні під керівництвом голови Запорізької ОДА Олександра Старуха відбулося обговорення результатів перевірки діяльності виконавчих органів Вільнянської міської ради, їх спроможності та якості реалізації державної політики.

Учасники наради обговорили стан справ у сфері освіти, житлово-комунального господарства, архітектури, екології, цивільного захисту та охорони здоров’я, в тому числі, надання допомоги ковідних хворим та організації вакцинальної кампанії.

  • Діючи в рамках чинного законодавства, обласна державна адміністрація з метою поліпшення взаємодії з сільськими, селищними, міськими радами та їх виконавчими органами, сприяння у здійсненні ними повноважень місцевого самоврядування, а також для контролю за виконанням наданих Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» повноважень органів виконавчої влади, прийняла рішення про проведення комплексних перевірок діяльності виконавчих органів місцевих рад. Перша така перевірка відбулася в Енергодарі. Її результати ми публічно обговорили. Тепер черга Вільнянської міської ради, - наголосив на початку наради Олександр Старух.

Очільник регіону також зауважив, що в громаді не прослідковується комплексний підхід до стратегічного планування розвитку міста, зокрема, розробки інфраструктурних проєктів та пошуку джерел фінансування на їх реалізацію. Так, цьогоріч місцева влада не подала жодної пропозиції для участі в конкурсному відборі проєктів, що можуть фінансуватися у 2022 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку.

За результатами перевірки кола фахівців були виявлені певні недоліки та зауваження до роботи органів місцевої влади. 

Щодо екології, то громаді потрібно розробити міську програму охорони навколишнього природного середовища, організувати роздільне збирання ресурсоцінних відходів та вжити необхідних заходів щодо  встановлення меж територій природно-заповідного фонду.

Також потребує усунення проблем сфера регулювання земельних відносин. Зокрема, на території громади останній раз нормативно-грошова оцінка землі проводилася лише у 2011-2012 роках. Це не припустимо. Такі документи мають оновлюватися кожні 5-7 років. Не маючи поновлених оцінок землі, громада втрачає мільйони гривень податків. Окремої уваги потребує питання створення містобудівної (просторової) документації територіальних громад, зокрема комплексного плану просторового розвитку. Так, у складі Вільнянської міської територіальної громади з 15 населених пунктів лише 5 мають генеральні плани, з яких 4 потребують оновлення.

Найбільшого резонансу під час обговорення набуло питання підготовки території до нового опалювального сезону. За словами директора Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Віталія Литвиненка, Орендне виробниче управління житлово-комунального господарства останнім з теплопостачальних підприємств всієї області уклало угоду на постачання газу. Як наслідок, у громаді очікується зростання тарифу. Одночасно місцевою владою не забезпечено стовідсотковий технологічний та комерційний облік у сфері теплопостачання – лише 3 багатоквартирних житлових будинки мають такі засоби передачі інформації. Також відсутня затверджена схема теплопостачання. Тому головними завданнями на сьогодні є  встановлення апаратів обліку тепла, розробка схеми теплопостачання міста та звичайно втримання плати за тепло на рівні тарифу минулого року.

Окрему увагу учасники наради приділили сфері охорони здоров’я, зокрема, роботі медзакладів в період пандемії та їх спроможності надавати допомогу хворим на ковід. Директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Олексій Кулинич повідомив, що Вільнянська багатопрофільна лікарня має потужну госпітальну базу: наявні ліжко-місця і кисневі точки, є концентратори. В минулому році лікарня значно допомогла м. Запоріжжя – приймала на лікування пацієнтів з переповнених медзакладів обласного центру. Однак, цьогоріч ситуація інакша. Медзаклад не відповідає вимогам ковідної лікарні за кількістю працівників та їх кваліфікацією. Очільник  Департаменту охорони здоров’я ОДА Олексій Кулинич підкреслив, що залучення медичних фахівців до громади також має стимулюватися місцевою владою.

Триває у громаді і вакцинальна кампанія. Показники хороші, але кампанію з імунізації потрібно активізувати. 

Підсумовуючи все сказане, голова Запорізької ОДА Олександр Старух зазначив, що недоліки роботи незначні та при якісному виконанні будуть усунені в короткі терміни.

  • Зауважень не так багато, але, разом з тим, їх необхідно вирішувати. Сподіваюсь, що всі визначені пропозиції від фахівців облдержадміністрації щодо виправлення ситуації будуть виконані посадовими особами своєчасно та в повному обсязі, - сказав Олександр Старух.

Коментуючи результати комплексної перевірки, очільниця Вільнянської громади Наталя Мусієнко подякувала за настанови та пообіцяла, що всі проблемні питання вирішуватимуть оперативно.

  • Ми розуміємо та визнаємо наші помилки. Громада тільки нещодавно сформувалася і ми продовжуємо вивчати всі аспекти нової роботи. В подальшому будемо співпрацювати з профільними структурними підрозділами облдержадміністрації, щоб оперативно вирішувати проблемні моменти. Ми також виконаємо всі зауваження та рекомендації, - зазначила на завершення розмови Наталя Мусієнко.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області