Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Франція хоче допомогти Запорізькій області у побудові системи іригації

6 жовтня 2021 - 16:45

Сьогодні голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух провів робочу нараду з представниками французької  компанії BETEN  Ingenierie. Участь в обговоренні майбутньої співпраці взяли заступник голови ЗОДА Руслан Шиханов, начальник Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ЗОДА Артур Бойко, президент компанії BETEN  Ingenierie Жан Рош та експерт з екології і органічного виробництва Філіпп Оспіталь.

Французька компанія  BETEN  Ingenierie спеціалізується на будівництві та інженерії з акцентом на екологічні проєкти (поновлювані джерела енергії, енергоефективність, утилізація відходів, очищення води та комплексні проєкти міського розвитку).

Запорізька область має намір співпрацювати з цією компанією в сфері створення комплексних проєктів регіонального розвитку за різними напрямами. Зокрема, компанія BETEN готова допомогти у створенні  систем водопостачання, водовідведення та іригації  на території нашого регіону.

Голова ЗОДА Олександр Старух наголосив, що для Запорізької області стратегічним завданням є розробка комплексного плану відновлення системи зрошення на сході регіону, зокрема, створення  проєктів реконструкції існуючих та будівництва нових систем водовідведення та оновлення зрошувальних мереж.

  • Запорізька область знаходиться у зоні ризикованого сільського господарства. У нас посушливий регіон. Тим не менш, цього року зібрали рекордний врожай зернових та бобових культур. Якби була налагоджена система іригації – ці показники можна було б ще покращити. Аби у перспективі Запорізька область, як потужний сільськогосподарський регіон,  посіла своє місце в європейському економічному просторі, - зазначив Олександр Старух. - На сьогодні надзвичайно гостро стоїть питання водопостачання у цій частині Запорізької області, яка зазнає сильного впливу кліматичних змін.  Цей проєкт є вкрай важливим  для забезпечення економічного розвитку узбережжя Азовського моря та прилеглих територій. 

 Як зазначив керівник компанії  BETEN Жан Рош, вони готові  до виконання техніко-економічного дослідження  щодо створення мережі  водопостачання у східній частині Запорізької області. Вже провели консультацію з профільною французькою компанією, яка півстоліття будує системі іригації по всьому світу. Дійшли згоди, що діючу у Франції модель іригації можна застосувати на території Запорізької області таі зробити наш регіон пілотним для втілення такого проєкту по всій Україні.

На сьогодні компанією BETEN узгоджено можливість участі Запорізької області у програмі грантового фінансування FAZEP Міністерства фінансів Франції. Зараз чекають на згоду французького уряду, щоб профінансувати дослідницькі роботи на території нашого регіону.

  • Запорізька область має позитивну історію співпраці з Європейськими банками, тож є високі шанси на реалізацію такого проєкту, - зазначив Олександр Старух. 

Крім того, обласна влада розглядає можливість залучити до співфінансування  будівництва водогонів фермерів, які у перспективі отримають зиск від створення іригаційної системи. 


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю 

Читайте також

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер

Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Запоріжжя – обговорили подальшу співпрацю

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 216 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області