Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізьким ветеранам війни вручили російські медалі

16 квітня 2010 - 14:41

Відбулося урочисте вручення пам'ятних медалей ветеранам Великої Вітчизняної війни за участю заступника голови облдержадміністрації Геннадія Фукса, першого заступника голови обласної ради Олександра Клепакова, заступника голови облради Леоніда Анісімова та консула Генерального консульства Російської Федерації в м. Харків Віталія Богданова.

- Наша зустріч напередодні ювілею - 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 - 1945 років - символічна і хвилююча.   Вона свідчить про непорушність наших братерських відносин, скріплених пролитою кров'ю батьків, дідів і матерів у найважчій з воєн, які переживало людство, - зазначив у вітальному слові Геннадій Фукс.

Посадовець повідомив, що питання соціального захисту ветеранів війни є одним з головних пріоритетів у діяльності обласної державної адміністрації. Тільки для відшкодування пільг в оплаті житлово-комунальних послуг перераховано понад 49 млн. грн.   У нашому краї здійснюється низка програм соціального спрямування. Зокрема, в процесі реалізації обласної програми соціальної підтримки ветеранів війни, які потребують допомоги, на 2007 - 2010 роки «Назустріч людям» у минулому році виділено близько двох мільйонів гривень.

Щорічно, вже більше десяти років поспіль, в області в ознаменування Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні проводиться унікальна, що не має аналогів в Україні, благодійна акція - телемарафон «Пам'ять».  

В області 37 тис. пенсіонерів отримують пенсію за особливі заслуги перед Україною, серед них - понад 20 тис. ветеранів війни.
Протягом минулого року оздоровлено в обласному госпіталі для інвалідів Великої Вітчизняної війни, госпітальних відділеннях, Українському Державному медико-соціальному центрі ветеранів війни 4062 ветеран и війни, у комунальному закладі «Санаторій медичної реабілітації «Глорія» - 1026.

Зараз в Запорізькій області під медичним наглядом у лікувально-профілактичних установах перебуває 99818 ветеранів війни.   З початку 2010 року профілактичними оглядами охоплено понад 24 тис ячі осіб.

Кожен рік ветерани війни отримують до Дня Перемоги одно разову грошову допомогу. Буде виплачена така допомога і в нинішньому році. Зокрема, інваліди війни I групи отримають 1000 гривень; інвалід и війни II групи - 900 гривень; інвалід и війни III групи - 800 гривень. Учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім в'язням концентраційних таборів, гетто, інших місць насильницького утримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях насильницького утримання їх батьків, виплатять 630 гривень. Особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, - 1000 гривень.

- Запоріжці пишаються тим, що поруч з ними живуть учасники епохальних подій і випробувань, що випали на місто Ленінград, - підкреслив Геннадій Фукс.
-Ми пам'ятаємо, що саме у цьому місті отримав свободу, жив і творив на берегах Неви геній українського народу Тарас Шевченко. Сьогодні ми з глибоким сумом і вдячністю згадуємо захисників, визволителів і жителів воєнного Ленінграда.   Його оборона стала символом стійкості і сили духу російського народу, уміння жити і перемагати в будь-яких умовах.

Геннадій Фукс привітав ветеранів з 65-річчям Великої Перемоги, побажав їм міцного здоров'я, особистого й сімейного щастя, миру і благоденства на довгі роки.
Перший заступник голови облради Олександр Клепаков повідомив, що керівництво області письмово запросить на святкування Дня Перемоги у Запоріжжя усіх, хто в роки війни визволяв запорізьку землю від німецьких загарбників, а зараз проживає у країнах колишнього Радянського Союзу.

Віталій Богданов подякував всім ветеранам за їхній подвиг та передав вітання від мера Санкт-Петербурга і Президента Російської Федерації, які нагородили запорізьких ветеранів війни російськими пам'ятними медалями.

- Завдяки вам ми сьогодні відчуваємо себе легко і вільно, - звернувся Віталій Богданов до запорізьких ветеранів.
- У календарі пам'ятних дат 9 травня займає особливе місце. Ми схиляємо голови перед мужністю і подвигом людей, завдяки яким ми живемо, працюємо і творимо.

Віталій Богданов, Геннадій Фукс та Олександр Клепаков вручили 48 ветеранам пам'ятні медалі "В честь 65-летия полного освобождения Ленинграда от фашистской блокады»", «В честь 65-летия Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров