Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Системні проблеми Бердянська відтепер під опікою обласної влади

16 квітня 2010 - 20:20

Голова обласної державної адміністрації Борис Петров у рамках робочої поїздки до Бердянська провів виїзну колегію ОДА, під час якої було розглянуто стан соціально-економічного та культурного розвитку курортного міста. У заході також взяли участь голова облради Павло Матвієнко, стажист на посаду першого заступника голови ОДА Володимир Кальцев, стажисти на посаду голови ОДА Микола Ярмощук та Станіслав Лимарчук, Бердянський міський голова  Євген Шаповалов.

Насамперед голова облдержадміністрації Борис Петров поінформував учасників колегії про результати останньої зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем, під час якої були обговорені питання бюджету, аграрного комплексу, наступного опалювального сезону та кадрової політики. За словами Бориса Петрова, наразі у державі створена ефективна вертикаль влади, і це -  команда професіоналів, які мають бажання та досвід і можуть відновити розвиток економіки в Україні.

- Однак, великі проблеми державного рівня складаються з окремих невирішених питань у регіонах. Тож, на кожній території області ми визначимо перелік найбільш болючих питань, які здатні розв’язати власними силами, - зазначив очільник регіону.

Саме для цього у кожному місті обласного підпорядкування і будуть проведені виїзні колегії облдержадміністрації. Як пояснив Борис Петров, перше виїзне засідання колегії ОДА вирішено провести саме у Бердянську не випадково. Це курортне місто – одне з найбільш перспективних у регіоні. Враховуючи природні умови та наявність морського торгового порту, ця територія приваблива для інвесторів. Та, разом з тим, соціально-економічна ситуація у Бердянську викликає стурбованість керівника обласної виконавчої влади. Адже протягом останніх 5-10 років економічний потенціал міста не використовувався належним чином.

Як свідчать висновки Комплексної оцінки соціально-економічного розвитку міст та районів області за 2009 рік, серед п’яти  міст обласного значення Бердянськ посідає далеко не перші позиції. За показниками у сфері промисловості – 4, у бюджетній сфері – 4, у сфері соціального розвитку – 3.

Збанкрутували і не працюють підприємства державного сектору економіки - «Бердянський державний завод скловолокна»,  ВАТ «Азовкабель» та ДП «Аеропорт-Бердянськ».

Сума недоїмки надходжень до місцевих бюджетів протягом 2009 року збільшилась у три рази.

У цьому курортному місті найнижчі у регіоні показники видатків на охорону здоров’я – 309 грн. з розрахунку на одного жителя, у той час як середній показник по області складає 589,2 грн. Аналогічна ситуація і з видатками у сфері культури та освіти. Більш детально про це йшлося у доповіді стажиста на посаду заступника голови ОДА Миколи Ярмощука.

Крім того, у місті досить гостро стоїть питання виплати заробітної плати. Останнім часом у Бердянську зросли борги за послуги ЖКГ, а рівень розрахунків один з найнижчих у регіоні – 92,4%. Також існує ряд проблем із забезпеченням якісною питною водою, берегоукріпленням та землевпорядкуванням.

 Однак, жодної з цих проблем не порушив у своїй доповіді Бердянський міський голова Євген Шаповалов, який зупинився виключно на власних досягненнях у роботі.

- Ми всі знаємо, що Бердянськ прекрасне місто з працьовитими людьми, але зібрались ми сьогодні не для того, щоб обговорювати здобутки, а визначити проблеми, яких у місті достатньо, - зауважив Борис Петров.

На відміну від міського голови Бердянська лаконічним і конкретним  був стажист на посаду першого заступника голови ОДА Володимир Кальцев. Посадовець  не тільки навів ряд гострих для курортного міста проблем, але й запропонував шляхи їх вирішення. Зокрема, він наголосив на необхідності активізувати роботу з  приватизації тих державних підприємств, які опинилися у скрутній ситуації, працювати над створенням умов для розвитку малого та середнього бізнесу. Також треба розглянути можливості залучення державних інвестицій на будівництво берегозахисних споруд та укріплення Бердянської коси.

- Я переконаний, що більшість проблем бердянців можливо і треба вирішити. Я особисто, як керівник облдержадміністрації, обіцяю, що докладу всіх зусиль, щоб жителі міста відчули зміни на краще, - запевнив присутніх очільник регіону.

За словами Бориса Петрова, у вівторок в облдержадміністрації відбудеться остаточна нарада з проблемних питань Бердянська, по завершенні якої буде підписано розпорядження голови ОДА щодо подальших пріоритетних напрямків розвитку міста.

Наостанок Борис Петров закликав бердянців підтримати ініціативу Президента України та вийти 24 квітня на Всеукраїнський суботник.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни