Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці пропонують свої варіанти виходу України з кризи

20 квітня 2010 - 10:14

Чергове засідання робочої групи «Сталий економічний розвиток, бізнес-клімат та інвестиції» регіонального Комітету з економічних реформ провів її керівник Володимир Кальцев.

Керівник групи подякував усім за проведену роботу, адже у стислі строки оперативно і професійно вироблено концепцію підготовки пропозицій до кожної теми.

На засіданні розглянуто пропозиції щодо спрощення регуляторного середовища для підприємництва і розвитку малого та середнього бізнесу, залучення прямих іноземних інвестицій, а також – пропозиції щодо концептуальних засад податкової реформи, приватизації, стабілізації державних фінансів, розвитку фінансового сектора та реформ виконавчої влади.

- Свої пропозиції ми направимо в Адміністрацію Президента України, а з наступного тижня починаємо працювати конкретно по кожній темі, - повідомив Володимир Кальцев. - Таким чином через два місяці ми підготуємо повний пакет пропозицій від Запорізької області до національної програми реформ, що дозволить вивести з кризи і нашу область, й Україну.

За словами посадовця, зважаючи на те, що наш регіон – це край промислових підприємств, агропромислового комплексу, машинобудування, у пропозиціях робоча група передусім враховувала інтереси цих галузей у контексті необхідності внесення змін у законодавство. Це дозволить швидше розвиватися промисловим підприємствам, створювати додаткові робочі місця, підвищувати рівень зарплати та залучати інвестиції.

У ході обговорення питань доповідачами виступили перший заступник голови обласної ради Олександр Клепаков, заступник начальника головного управління економіки ОДА Світлана Кругляк, начальник відділу зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ОДА Сергій Дорошенко, позаштатний радник голови ОДА Геннадій Васюков, в.о. начальника регіонального відділення Фонду державного майна України в Запорізькій області Сергій Калачов, начальник головного фінансового управління ОДА Сергій Медвідь, начальник управління Національного банку України в Запорізькій області Олег Кирилюк.

За словами С. Медвідя, зміцнення системи державних фінансів є необхідною умовою створення сталого ринкового середовища та досягнення економічного зростання у довготривалому періоді. Тому цьому питанню приділено особливу увагу та запропоновано необхідні кроки і рекомендації. Зокрема, потрібно запровадити планування інвестиційних програм щонайменше на три роки та надати державні гарантії фінансового забезпечення. Запропоновано розробити та затвердити основні соціальні стандарти надання послуг в галузях освіти, охорони здоров'я, культури, соціального захисту населення та інших соціальних послуг, а також переглянути перелік задекларованих державою соціальних зобов'язань та пільг, привести їх у відповідність до пріоритетних напрямків розвитку країни та наявності фінансових можливостей.

Високий рівень адміністративного тиску на бізнес, недосконала система оподаткування, обліку та звітності призводить до прямих і непрямих втрат для країни, гальмування розвитку малого та середнього бізнесу, вважає Світлана Кругляк. За рейтингом Doing Business Україна за простотою ведення бізнесу серед 183 країн посідає 142 місце, між Іраном та Суданом, а у групі країн Східної Європи знаходиться на останній позиції.

За пропозиціями цієї робочої підгрупи одними з головних завдань реформування повинно стати удосконалення законодавчої бази у сфері дозвільної системи, зменшення кількості контролюючих органів, регламентування перевірок, запровадження принципу добровільної стандартизації, зменшення банківських кредитів з 20-25 % до 10-15 % та запровадження кредитних канікул.

На засіданні схвалено напрацьовані пропозиції у робочих підгрупах, які направлять до національного Комітету з економічних реформ.

- Наступна стадія нашої роботи: всю концепцію, яку представила кожна з робочих підгруп, перевести на мову закону та розпоряджень, щоб зробити перші кроки з реалізації програми реформ, - підкреслив Володимир Кальцев. – Основна ідея - ми повинні зменшити перешкоди на шляху розвитку бізнесу та підприємств, створити найпривабливіші умови для залучення інвестицій та поліпшити якість життя людей.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович