Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

70% об’єктів “Великого будівництва” у Запорізькій області відповідають вимогам безбар’єрності

21 жовтня 2021 - 16:56

За ініціативи Першої леді Олени Зеленської в Україні впроваджується  Національна стратегія безбар’єрності. Згідно з нею, у Запорізькій області зараз  перевіряють заклади громадського користування на предмет доступності для всіх категорій населення. Моніторинг проводять по десяти  категоріям об´єктів, куди входять лікарні, заклади освіти, вокзали й інші публічні будівлі з високим соціальним навантаженням відвідуваності - загалом у Запорізькій області  підлягають обстеженню 2403 об’єкти. 

  • В першу чергу, ми провели моніторинг об’єктів соціального призначення, які створені в рамках програми Президента “Велике будівництво”.  Проведено аналіз в межах програми дружини Президента Олени Зеленської  щодо доступності їх для кожного  громадянина. На 70%  в області забезпечені всі умови для того, щоб людина, яка має особливі потреби  і можливості, могла скористатися цими закладами. Ще на третину нам  треба працювати і покращувати ці умови, в кожній громаді, на кожній території. Часткова невідповідність вимогам пов’язана з  тим, що державні будівельні норми змінили у 2019 році, а проєкти, за якими реалізовувалось будівництво, було створено раніше. Але я гадаю,  що це не виправдовує ситуацію, і ті, хто відповідає за те, щоб доступність була повною, мають ці всі недоліки ліквідувати та забезпечити людям доступні умови, - відзначив сьогодні під час брифінгу голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух. 

В Запорізькій області сьогодні  проживає 1 млн 678 тисяч жителів, в тому числі 124 тисячі  – особи з інвалідністю, що становить 7%. А 4% осіб з інвалідністю пересуваються на візках. Важливим напрямом у створені безбар´єрного простору є постійний діалог обласної влади з об'єднаннями людей з інвалідністю. Так 24 вересня було організовано  виїзд на три  об´єкти «Великої реконструкції»  - представники  запорізьких спільнот осіб з різними видами інвалідності пройшли туристичними маршрутами разом з представниками обласної влади та висунули свої пропозиції стосовно покращення безбар’єрного простору.  Як результат - були систематизовані претензії та побажання з боку цієї категорії запоріжців і спрямовані проєктантам для внесення змін.

За результатами моніторингу громадських будівель обласна влада розробляє план з усунення виявлених невідповідностей з конкретними строками виконання. І це перший реальний крок обласної влади на шляху реалізації політики безбар´єрності в Запорізькій області. 

Окремо відстежують на відповідність вимогам інклюзивності будівлі органів влади. 

Наслідками цих обстежень стануть рекомендації територіальним органам влади щодо усунення невідповідностей. Оскільки забезпечення безбар´єрності у будівлях, що були зведені багато років тому, потребує коштів, то   основні роботи із досягнення інклюзивності розпочнуться наступного року. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області