Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Подвиг ліквідаторів-«чорнобильців» не зітреться в пам’яті поколінь

26 квітня 2010 - 14:08

У Запоріжжі на площі ім. Маяковського біля фонтану життя відбувся мітинг-реквієм, присвячений 24-й річниці Чорнобильської катастрофи.

У заході взяли участь голова облдержадміністрації  Борис Петров та його заступник Микола Ярмощук, голова обласної ради Павло Матвієнко, міський голова м. Запоріжжя Євген Карташов, єпископ Запорізький і Мелітопольський Йосип, керівники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, учасники ліквідації наслідків аварії, представники громадськості.

У ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС брали участь 16863  запоріжці, на початок нинішнього року з них в живих залишилося 9292. З життя пішов 9571 ліквідатор, у тому числі в минулому році – 156.

- В Україні від аварії на Чорнобильській АЕС постраждало понад 3,5 мільйона чоловік, - зазначив Борис Петров. – Мій обов’язок, як голови облдержадміністрації, та  уряду – забезпечити отримання встановлених  пільг тим, хто має на це право. Ми повинні пам’ятати про тих, кого вже не повернеш, кого сьогодні немає разом з нами.

Павло Матвієнко повідомив, що обласна рада прийняла рішення направити частку обласного бюджету  на реконструкцію госпіталю для ветеранів Великої Вітчизняної війни, в якому герої-«чорнобильці» зможуть отримати найсучасніше медичне обслуговування.

- Чорнобиль – воїстину ядерна Голгофа людства, - відзначив владика Йосип. – Але слово «Чорнобиль» у наших людей асоціюється не тільки з страшною трагедією, а  й з великим подвигом,  самопожертвою героїв-ліквідаторів заради наступних поколінь.

Запорізький обласний військовий комісар полковник Давид Моін повідомив, що сила вибуху на четвертому блоці Чорнобильської АЕС дорівнювала вибуховій силі 500 атомних бомб, скинутих на Хіросіму. Тільки в перші дні після трагедії військові комісаріати призвали на її ліквідацію 14 тисяч чоловік.

Голова облдержадміністрації Борис Петров вручив орден «За мужність» 3-го ступеня Віктору Чабанову, ветерану державної пожежної охорони.

Учасники мітингу хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих і померлих та поклали квіти до пам’ятної стели героям-«чорнобильцям».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»