Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Реанімація 9 міської лікарні отримала десять європейських апаратів ШВЛ

29 жовтня 2021 - 11:54

Сьогодні запорізька міська лікарня №9 отримала десять нових апаратів штучної вентиляції легень. Придбати їх вдалося спільними зусиллями обласної та міської влади. На закупівлю апаратів терміново перепрофілювали 10 мільйонів гривень з обласного бюджету, які були виділені на ремонт 5-ї дитячої лікарні Запоріжжя. 

- Місто нарешті почало працювати. Ті субвенції, які надійшли з обласного бюджету на будівництво й інші питання, вони їх зупинили і перерозподілили на боротьбу з тією ситуацією, яка склалася - дуже правильне рішення. Сьогодні буде додаткова комісія в обласній раді - ми перерозподілимо кошти на нові тест системи для всіх медичних закладів області і міста. Прийнято рішення побудувати кисневі станції в 5-й та 6-й лікарнях Запоріжжя та в мелітопольський лікарні - не треба буде підвозити кисень, адже це величезні обсяги, використовуємо по 450 літрів на хвилину. Лікарні ні від кого не будуть залежати. Сподіваємося встигнути побудувати такі станції до кінця року, - розповів голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух.

Нові апарати ШВЛ одразу запрацювали  в реанімаційному відділенні. Як розповів головний лікар 9-ї міської лікарні Кирило Нерянов, ситуація із заповненням закладу критична – у реанімації, розрахованій на 50 ліжок, наразі знаходиться 57 пацієнтів.

- Дуже вдячні обласній і міській владі, адже  у цей складний момент медицина не покинута і ми маємо таке важливе надходження. У нас на сьогодні задіяно  27 апаратів ШВЛ екстра класу. І якщо у перші дві хвилі пандемії цього було достатньо, то зараз зовсім інша картина. Наприклад, минулої хвилі ми розгорнули 260 ліжок, а сьогодні вже 410. І лише за минулу добу поступило 45 нових пацієнтів, всі вони складні та киснево залежні. Ця хвиля набагато складніше попередньої. Тим ресурсом, який у нас є, ми не впораємося. Це вагома і вчасна підтримка, - зазначив Кирило Нерянов.

Сьогодні 9-та міська лікарня отримала п’ять перших апаратів, ще стільки ж надійдуть наступного тижня. Загалом на 10 млн було придбано 12 апаратів. Ще по одному отримають 2-га та 7-ма лікарні Запоріжжя. Спільними зусиллями обласної та міської влади в Запоріжжі робиться все, аби зупинити пандемію та врятувати якомога більше людей.

- За цей тиждень ми розгорнули 50 додаткових ліжок в 9-й лікарні і 100 ліжок в 5-й лікарні. Хочу подякувати Запорізькій обласній раді. Ці апарати придбано за рахунок субвенції, яка була виділена на ремонт 5-ї дитячої лікарні, але минула влада не змогла їх реалізувати, тому кошти були направлені на закупівлю цих апаратів. Це апарати європейського виробництва, вони потужні, сучасні і, враховуючи  те, що додатково розгортаємо ліжка, - вони необхідні. Будуть ще закупки необхідного обладнання - надалі робитимемо все, аби забезпечити запоріжцям  якісне лікування, - сказав керівник міста Анатолій Куртєв.

Також під час зустрічі очільники міста і області зазначили, що зараз розробляють механізм додаткового фінансового щодо стимулювання медперсоналу, задіяного у лікуванні хворих на коронавірус.  А також вкотре звернулися до громадян, з проханням не ускладнювати і без того тяжку ситуацію – аби полегшити життя лікарям, більшість має зробити щеплення. Сьогодні кожному  варто зробити вибір – реанімація або вакцинація. 


Департамент iнформацiйної дiяльностi та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий