Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжжя провело в останню путь легендарного ветерана Івана Залужного

3 листопада 2021 - 14:45

Сьогодні у Запоріжжі на Алеї Захисників відбулося прощання із ветераном Другої світової війни, капітаном 1-го рангу Військово-морських сил СРСР, учасником битви під Сталінградом Іваном Анікеєвичем Залужним. Легендарний ветеран пішов  у вічність на  104-му році життя.

Участь у громадській панахиді взяли представники обласної та міської влади. Голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух висловив співчуття рідним та близьким Івана Анікеєвича та згадав неоціненний внесок, який зробили члени цієї родини для свободи та незалежності України. 2014 року єдиний онук Івана Залужного – Іван Гутник-Залужний, загинув у зоні АТО, захищаючи територіальну цілісність України.

 -          Від нашого імені, і за дорученням голови держави, хочу висловити Вам щирі співчуття. Таких людей пам'ятають довго…. ми будемо його пам'ятати завжди. Ми згадуємо Івана Анікеєвича  як активну, відкриту, людину з позицією. Таку, яка викликає повагу! Я  переконаний, все за що він вболівав, все за що він віддавав себе, за що віддав життя і Ваш син, його єдиний онук – а саме за  державу і за людей, це правильно і це зразково. Вічна йому слава!

Поховали Івана Залужного на Осипенківському цвинтарі Запоріжжя. На могилу ветерана поклали квіти, траурні вінки, у тому числі, і вінок від Президента України.

 

Довідково: Легендарний запорізький ветеран пережив   Голодомор 1932-1933 років. Після закінчення шести класів здобув професію токаря і влаштувався на роботу на завод ім. Енгельса (нинішній кабельний) у Запоріжжі, де в секретному цеху виробляв деталі снарядів. У 1938 році був призваний у 14-й гірсько-стрілецький кавказький полк. Проходив службу на Далекому Сході. З початком війни у складі 355-го окремого батальйону морської піхоти брав участь у боях за Сталінград. Пройшов не тільки всю війну, а ще й японську кампанію. Дослужився до капітана I рангу. Після війни продовжив службу в армії.

Нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, орденом «За мужність» ІІІ ступеня, медалями «Захиснику Вітчизни» та ювілейною медаллю «60 років визволення України від фашистських загарбників», двома орденами Червоного прапора, орденом Червоної зірки, двома орденами Вітчизняної війни II ступеня, медаллю «За бойові заслуги», Почесним знаком комітету ветеранів за активне патріотичне виховання молоді та іншими нагородами.

 

Департамент культури та інформаційної політики


 

Читайте також

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна