Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запоріжжі успішно реалізували культурно-історичний проєкт «Жива історія»

29 листопада 2021 - 16:15

В 2021 році запорізька радіостанція «Люкс ФМ» разом із Департаментом культури та інформаційної політики Запорізької обласної державної адміністрації та Запорізьким туристичним інформаційним центром створили мультимедійний проєкт про унікальні будівлі міста Запоріжжя. Проєкт отримав фінансування Українського культурного фонду.

Директор Департаменту культури та інформаційної політики  Запорізької обласної державної адміністрації Владислав Мороко зазначив:

  • В нашій області проводиться велика робота, яка має на меті збереження та передачу майбутнім поколінням унікальної культурної спадщини, перспективний розвиток пам’яток  як туристичних об’єктів.  Я впевнений, що проєкт допоможе зберегти унікальні історичні об’єкти в місті Запоріжжя, розповісти про історію цікаво, сучасною мовою, за допомогою новітніх технологій.

 Завдяки проєкту «Жива історія» запоріжці та гості міста можуть дізнатися історію визначних архітектурних пам’яток Запоріжжя. Біля кожного з культурно-історичних об’єктів встановлені інформаційні таблички, оснащені QR- кодами. Їх можна просканувати, перейти на сайт проєкту та дізнатися більше про кожен з об’єктів в аудіо- та текстовому форматі. У вільному доступі на таких платформах як Spotify, SoundCloud, Google, Apple Podcasts забезпечено переклад українською та англійською мовою. Також в рамках проєкту «Жива історія» створено радіопрограми про культурно-історичні будівлі міста Запоріжжя. Вони транслюються на радіостанції «Люкс ФМ» в Запоріжжі та Запорізькому регіоні. 

Сьогодні інформаційні таблички встановлені біля 16 архітектурних об’єктів Запоріжжя: «Олександрівське механічне училище», «Синагога кравців», «Млин Нібура», «Будинок школи для дівчаток», «Прибутковий будинок А.Є. Ріхтера з аптекою», «Прибутковий будинок О.Мінаєва», «Прибутковий будинок П.А Когана», «Будинок купця П.Л. Захар’їна», «Будинок-башта коксохімзаводу», «Будинки-вставки Лаврова», «Центральна хоральна синагога», «Прибутковий будинок Куржупова», «Будинок Хазана», «Садиба Т.Г. Рош», «Квартал-комуна», «Амбулаторне містечко».

Аудиторія проєкту «Жива історія» - мешканці Запоріжжя та області, які слухають радіо та є користувачами соцмереж. Завдяки програмам усі охочі можуть незалежно від погодних умов побувати на віртуальній екскурсії, дізнатись нову цікаву інформацію про місто. Це спонукатиме людей, що гуляють вулицями міста,  іншим поглядом подивитись на знайомі будівлі. Віртуальні прогулянки можуть складатися у реальні маршрути Запоріжжям. Аудіогід стане у пригоді не тільки туристам і жителям міста. Також він матиме суттєве значення для людей з інвалідністю.

Для роботи над проєктом «Жива історія» були залучені історики, журналісти, перекладачі, дизайнери, диктори та інші. Реалізовано проєкт колективом ДП ТРК «Класик» (радіо «Люкс ФМ) за підтримки Українського культурного фонду, Департаменту культури та інформаційної політики Запорізької обласної державної адміністрації, Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради. Партнерами проєкту стали інформаційний сайт www.inform.zp.ua  та громадська організації «Демократичні ініціативи 2002».


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також