Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Оновлені обмеження для всіх рівнів епіднебезпеки наберуть чинності 6 грудня

30 листопада 2021 - 10:50

Сьогодні ранковий брифінг щодо ситуації із захворюваністю на COVID-19 провів директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олексій Кулинич. 

Керівник Департаменту роз’яснив оновлені обмеження для всіх рівнів епіднебезпеки, які Уряд затвердив 24 листопада. Нові правила вводяться в дію з 6 грудня.

У першу чергу, посилення правил торкнеться невакцинованих громадян. Уряд вимушений піти на вказані заходи для зменшення навантаження на медичну систему та збереження життя громадян, які досі не прийшли до пункту щеплення, щоб захистити власне життя.

Найбільше змін торкнеться правил на жовтому рівні епідеміологічної небезпеки. Якщо раніше бізнес міг обирати модель діяльності (не перевіряти документи про вакцинацію або негативний тест, але працювати відповідно до обмежень або перевіряти документи та працювати без обмежень відповідного рівня), то нові правила не передбачають такого.

Тепер в “жовтій зоні” громадські заклади, заклади культури, спортзали, ресторани тощо можуть працювати за умови вакцинації всього персоналу принаймні однією дозою або при наявності негативного тесту чи сертифікату про одужання. Це ж правило стосується і прийому відвідувачів. 

За оновленими правилами, у межах жовтого рівня при відсутності вакцинації заборонено: відвідування закладів освіти, якщо на самоізоляції перебуває більш як 50% учнів та співробітників, робота закладів освіти, в яких вакциновано менше 100% персоналу,  проведення масових заходів, робота кінотеатрів, театрів інших закладів культури, робота закладів громадського харчування (окрім роботи на виніс та доставки), робота спортзалів, басейнів, діяльність закладів з розміщення (крім готелів, санаторних і соціальних закладів), міжобласні та міжнародні перевезення.

Додані нові норми й для зеленого рівня. Зокрема, забороняється перевезення пасажирів у міському та внутрішньообласному громадському транспорті у кількості більшій, ніж сукупна кількість місць для сидіння та 50% місць для стояння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу. Ця норма також буде чинна і на жовтому рівні.  

До того ж, чинними для будь-яких рівнів епіднебезпеки залишаються   такі норми: забороняється робота закладів освіти, якщо на самоізоляції перебуває більш як 50% здобувачів освіти та співробітників; забороняється перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу; забороняється самовільно залишати місце самоізоляції чи обсервації. Ці правила не скасовуються навіть за наявності COVID-документів.

Всі інші обмеження, передбачені жовтим рівнем, не будуть діяти, якщо всі працівники та відвідувачі матимуть один із наступних документів:  «жовтий» COVID-сертифікат або паперову довідку 063-О (чинні 30 днів), «зелений» COVID-сертифікат (чинний 365 днів), Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (чинне 365 днів), іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, дозволеними ВООЗ (чинний 365 днів),  негативний результат ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена (чинний 72 години), сертифікат про одужання від COVID-19 (чинний 105 днів із дати встановлення діагнозу).

Тобто для роботи та відвідування закладів на жовтому рівні достатньо отримати хоча б одне щеплення та мати «жовтий» внутрішній COVID-сертифікат або тимчасово довідку 063-О, видану лікарем, який проводив щеплення.

 Олексій Кулинич нагадав , що наразі термін дії “жовтого” сертифіката – 30 днів. Раніше він був чинним 120 днів. Мінімально можливі інтервали для доз вакцин:  Пфайзер   – 21 день, Модерна – 28 днів, Короновак - 14 днів, Астразенека – 28 днів.

У червоному рівні епіднебезпеки забороняється: робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос, робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо, робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл, робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів, проведення масових заходів; робота закладів культури, крім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

Важливо зазначити, що вказані обмеження не будуть діяти у тих випадках, якщо 100% співробітників (організаторів) та відвідувачів (учасників) вказаних закладів (заходів) будуть повністю імунізовані та матимуть зелений COVID-сертифікат, негативний результат ПЛР-тестування чи експрес-тестування на антиген або довідку про одужання.

“Жовтий” COVID-сертифікат не буде чинним для роботи та відвідування громадських закладів на червоному рівні епіднебезпеки. 

  • Для дотримання карантинних вимог бізнес має перевіряти у відвідувачів всі COVID-сертифікати в спосіб зчитування QR-коду мобільним додатком “Дія”. Після цього на смартфоні перевіряючого відображається статус COVID-сертифіката: чинний /нечинний. Без перевірки та зчитування COVID-сертифікат не вважається наданим та перевіреним. Представники закладів мають не просто запитувати про наявність чи перевіряти їх візуальну наявність – на вході закладу має стояти співробітник закладу з термометром для вимірювання температури та смартфоном для зчитування QR-коду COVID-сертифікату. У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власник закладу може понести відповідальність за статтею “Порушення правил щодо карантину людей” Кодексу України про адміністративні правопорушення. Йдеться про штраф від 34 до 170 тисяч гривень, - розповів директор Департаменту охорони здоров’я.

Робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на червоному рівні не обмежується, проте, обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил.

Водночас, починаючи з помаранчевого (сигнального) рівня, місцева влада може ухвалювати додаткові заходи щодо посилення протиепідемічних правил в регіоні.

Олексій Кулинич закликав жителів регіону вакцинувати себе та своїх близьких і побажав усім міцного здоров’я.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області